1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti

7.10.2021.
Upute kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa

Upute kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa

07.10.2021.

Potres koji je sinoć pogodio Split i okolicu, uznemirio je građane diljem Hrvatske. Srećom, šteta nije velika, ali strah i stres su ostali. Dobra informiranost i znanje u ovakvim situacijama mogu biti od velike pomoći stoga vas podsjećamo kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa.
 
PRIJE POTRESA
 
Pripremite dom
Vodite računa da je važno znati gdje se nalaze glavne sklopke za struju, ventili za vodu i plin te kako se zatvaraju. Iznimno je važno i da u svojemu domu sanirate neispravne cijevi i instalacije. Potrebno je fiksirati namještaj i sve ostalo u vašemu domu što se prilikom potresa može gibati i pasti na vas i vaše ukućane. Neka ormarići s posuđem, čašama i sličnim predmetima budu dobro zatvoreni.
 
Pronađite koliko toliko sigurna mjesta u svojemu domu
 Ako dođe do potresa, nemojte trčati van. Pronađite sigurno mjesto u svojemu domu na koje se možete sakriti za vrijeme samoga potresa. Već sada otkrijte gdje su nosivi zidovi koji mogu poslužiti kao zaklon. Dobro će doći i čvrsti stol ili klupa koji vas mogu zaštiti. Ako nemate ništa od toga ili ne znate da imate, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. Ispod okvira vrata sklonite se samo ako znate da je riječ o nosivom zidu. Izbjegavajte prozore i sve drugo od stakla, a maknite se i od namještaja koji nije dobro fiksiran. Sve što može pasti na vas, opasno je.
 
Evakuacijski pribor

Imajte uvijek spreman ruksak ili torbu s osnovnim predmetima koji će vam trebati u slučaju da morate napustiti dom. Na fotografiji možete vidjeti koji su to predmeti.


 
S članovima obitelji prije dogovorite dva mjesta za sastajanje nakon potresa. Neka jedno mjesto bude blizu vašeg doma i to na otvorenom, a drugo treba biti dalje za slučaj da se ne možete naći u blizini.
 
ZA VRIJEME POTRESA

 
U ovim trenucima ključno je ostati miran. To je teško, ali podsjetite se da vam upravo sabranost može spasiti život. Sam potres ne ubija, ali život ugrožava panično ponašanje i trčanje van ili po domu na nesigurnim mjestima. Pronađite, dakle, koliko toliko sigurno mjesto i tamo se sklonite dok potres ne prođe. Kada prođe, izađite van i to dalje od zgrada, stupova i ostalih objekata koji bi vas mogli ugroziti. Ni u kojem slučaju ne koristite dizalo!

Ako vas potres zatekne u automobilu, nipošto nemojte stati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili u blizini električnih vodova. Vozilo parkirajte na otvorenom prostoru i pazite da ne smetate žurnim službama.

NAKON POTRESA

Pripremite se za činjenicu da će tlo podrhtavati i nakon „glavnog“ potresa. Ostanite mirni. Ako je moguće, uzmite što vam je potrebno iz doma i neko vrijeme ostanite vani. Ako ima ozlijeđenih u vašoj blizini, pomozite im, ali samo ako znate prvu pomoć. Pozovite hitnu pomoć i ostale žurne službe koje mogu pomoći. Svakako pratite vijesti i upute nadležnih tijela i klonite se glasina kojima je isključivi cilj širiti paniku.

KAKO SE NOSITI SA STRESOM NAKON POTRESA

razgovarajte s vašim bližnjima o tome kako ste
- ako se teško koncentrirate, radite jednostavnije zadatke
- dajte si vremena, moguće je da ćete imati neočekivane stresne reakcije tijekom sljedećih nekoliko dana
- sve reakcije su normalne nakon ovakvih kriznih događaja
- moguće je da će osobe koje otprije imaju teškoće mentalnog zdravlja ili su proživjele neko traumatsko iskustvo trebati stručnu podršku u nošenju sa situacijom
- ako stresne reakcije potraju više od mjesec dana nakon potresa i ometaju vas u svakodnevnom funkcioniranju, potražite pomoć
 

Tekst i slike preuzeti sa https://www.hck.hr/novosti/upute-kako-se-ponasati-prije-za-vrijeme-i-nakon-potresa/11038.

Više..

1.10.2021.
Međunarodni dan starijih osoba u Pazinu obilježen i početnom konferencijom projekta "SOS – skrb o starijima"

Međunarodni dan starijih osoba u Pazinu obilježen i početnom konferencijom projekta "SOS – skrb o starijima"

    Danas, 1. listopada 2021. godine, u Spomen domu Pazin je održana početna konferencija projekta „SOS – skrb o starijima“ financiranog sredstvima Europske unije, a provodi se u sklopu izgradnje Doma za starije i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Prisutnim sudionicima obratila se gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić koja je svima prisutnima čestitala Međunarodni dan starijih osoba te naglasila važnost razvoja zajednice prilagođene svim generacijama. Pazin je odabrao nastaviti raditi na cjelovitoj skrbi za starije ljude, a koja uključuje preventivno djelovanje u lokalnoj zajednici radi poticanja aktivnosti i povoljnog zdravstvenog i socijalnog ponašanja starijih osoba, pružanje potrebne usluge skrbi osobama narušenog zdravlja u njihovu domu kako bi što duže ostali kod kuće. Dugogodišnja suradnja s Gradskim društvom Crvenog križa Pazin upravo na programima koji pružaju podršku osobama starije dobi ogleda se u zajedničkim projektima poput Dnevnog boravka za starije osobe Pazin, pružanja socijalne usluge pomoć u kući koji na području Grada Pazina i Općina Pazinštine djeluju od 2008. godine te projekta "SOS - skrb o starijima". Grad Pazin nastoji podržati sve aktivnosti koje građanima starije životne dobi omogućuju što je moguće zdraviji, neovisniji, aktivniji život i potpunu integraciju u društvo. Prije svega kroz suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Pazin, Centrom za socijalnu skrb Pazin, ali i Udrugom umirovljenika Pazinštine i Sindikatom umirovljenika – Podružnicom Pazin. Gradonačelnica je istaknula i važnost digitalizacije kojom se promiču načela održivog razvoja i osigurava pristupačnost i jednake mogućnosti kako bi se dostupne usluge približile starijim osobama.
    Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin i koordinatorica projekta Marijana Krbavac Žulić predstavila je projekt koji je prijavljen u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projekt provodi Gradsko društvo Crvenog križa Pazin u suradnji s partnerima Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin čija je ukupna vrijednost 54.720.608,72 HRK, a EU sufinanciranje projekta iznosi 10.817.210,07 HRK. Krbavac Žulić spomenula je da se projekt provodi u sklopu izgradnje objekta dvojne namjene, Dom za starije osobe i centar za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin, a glavne aktivnosti projekta su: izgradnja i opremanje dijela građevine za potrebe Centra, nabava vozila za pružanje usluga korisnicima, promicanje horizontalnih tema, promidžba i vidljivost projekta, te upravljanje projektom i administracija. Naglasila je da će u prostoru Centra, na etaži prizemlja, djelovati Gradsko društvo Crvenog križa Pazin koji će isti koristiti za potrebe pružanja usluga za potrebite osobe u Pazinu i na području Pazinštine: poludnevnog boravka za 30 osoba i pomoći u kući za 90 osoba. Spomenula je da će Centru biti na raspolaganju i zajedničke prostorije koje će dijeliti s Domom, a osim novih prostora, nabavit će se automobili za gerontodomaćice i pomoćnog radnika, kombi za prijevoz korisnika za potrebe Centra i automobil za obilazak korisnika za potrebe Centra za socijalnu skrb Pazin. Krbavac Žulić zaključila je kako će se izgradnjom Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga omogućiti bolji uvjeti za rad djelatnika te osigurati adekvatni uvjeti za kvalitetan i dostojanstven život osoba treće životne dobi.
    Pavita Jelinčić, ravnateljica i predstavnica partnera Centra za socijalnu skrb Pazin svojim obraćanjem ukazala je na potrebu i važnost provedbe i daljnjeg razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici.
    Nakon uvodnih govora uslijedila je radionica koju je vodila Nevija Srdoč, koordinatorica projekta i predstavnica partnera Grada Pazina u sklopu koje je predstavljen koncept „Pazin prilagođen godinama“, a u koju su se uključili svi sudionici konferencije, čime je ostvaren doprinos analizi početnog stanja u Gradu Pazinu s ciljem dobivanja odgovora u kojoj mjeri je grad prilagođen osobama starije životne dobi. Kako je pojasnila, to je koncept Europske unije kojim se nastoji stvoriti okruženja koja potiču ljude da kroz starenje ostanu dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, promiču njihovu socijalnu inkluziju i aktivno sudjelovanje, pomažu im održati autonomiju i dobru kvalitetu života u starosti.
    Događaj je okrunjen izložbom fotografija „Zlatne godine“, a koju su otvorili Dario Brajković, voditelj projekta te zamjenica predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske - Podružnice Pazin, Gracijela Zović, a koja je nastala u partnerstvu s Udrugom umirovljenika Pazinštine i Društvom likovnih stvaratelja Pazin. Konferencija je simbolički održana na Međunarodni dan starijih osoba kako bi se naglasilo značenje osiguravanja kvalitetne životne sredine za sve starije osobe. Ujedno svim starijim osobama čestitamo njihov dan, Međunarodni dan starijih osoba.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Pazin.  

Više..

8.7.2021.
Aktivnosti u sklopu projekta "Sigurnost na vodi"

Aktivnosti u sklopu projekta "Sigurnost na vodi"

GDCK Pazin je organiziralo i provelo sljedeće aktivnosti u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“ s ciljem da se zaštiti život i zdravlje djece kroz prevenciju nesreća vezanih uz vodu/more, smanji rizik od ozljeđivanja, te utapanja djece tijekom boravka uz vodu i u vodi, usvoje i poboljšaju plivačke vještine korisnika, osvijesti i educira korisnike o opasnostima povezanim s vodom  i u vodi, te kodovima sigurnosti na vodi:

 

- Dva seminara „Slučajni spasilac“ s ciljem da se zaštiti život i zdravlje djece kroz prevenciju nesreća vezanih uz vodu/more, smanji rizik od ozljeđivanja, te utapanja djece tijekom boravka uz vodu i u vodi, osvijesti i educira korisnike o opasnostima povezanim s vodom  i u vodi, te kodovima sigurnosti na vodi.

Seminari su se organizirali za:

a)      Voditelje Škole plivanja koju organizira Općina Tinjan,

b)      Odgajatelje, profesore i stručne suradnike u dogovoru s DV „Olga Ban“ Pazin i OŠ V. Nazora Pazin.

Sudjelovalo je 11 osoba. Na seminarima su realistično prikazane ozljede. Polaznicima je podijeljen edukativni materijal.

 

- Dvije  radionice „Kodovi sigurnosti na vodi“ i dvije radionice „Prva pomoć“ za polaznike Škole plivanja koju organizira Općina Tinjan. Sudjelovalo je 59 djece koji su bili podijeljeni u više grupa. Polaznicima je podijeljen edukativni materijal.

GDCK Pazin je nabavilo opremu za plivanje i igre u vodi i izvan vode i opremljeni ruksak prve pomoći, te će pomoći u sufinanciranju prijevoza od Tinjana do Poreča i natrag.

 

Organizaciju i provedbu navedenih aktivnosti je u iznosu od 10.000,00 kn financirala Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja  Hrvatskog Crvenog križa.

 

Više..

25.6.2021.
Kodeks sigurnosti na vodi

Kodeks sigurnosti na vodi

Kako bismo izbjegli nesreće i zaista uživali u vodenim radostima, podsjećamo vas na važna pravila ponašanja na kupalištima.

Više..

17.6.2021.
Zaštita zdravlja od vrućine

Zaštita zdravlja od vrućine

Učestali porast temperature zraka, a posebno u ljetnim mjesecima utječe na zdravstveno stanje milijuna ljudi u svijetu. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u radnoj skupini Ministarstva zdravstva za izradu Akcijskog plana za zaštitu zdravlja od vrućine.


ZAŠTITA ZDRAVLJA OD VRUĆINE - PREPORUKE ZA JAVNOST, 2021. godina

 

 

Rashladite svoj dom

·         Rashladite prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu zraka između 8 i 10 sati, zatim u 13 sati i noćnu temperaturu zraka nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju, a ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, odrasle osobe u dobi iznad 60 godina i za osobe koje imaju kronične zdravstvene tegobe.

·         Koristite hladniji noćni zrak za rashlađivanje svog doma. Otvorite sve prozore ili dignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura zraka niža.

·         Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete (ako ih imate), a posebno one koje su okrenute prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i druge električne uređaje koji mogu dodatno zagrijavati prostor.

·         Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

·         Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji, no nemojte zaboraviti kako se na taj način povećava vlažnost zraka.

·         Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioner), zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

·         Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti mogućnost pojave bolesti vezane uz velike vrućine.

 

Klonite se vrućine

·         Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/ kuće, posebno noću.

·         Ako stan/ kuću ne možete dovoljno rashladiti, provedite od 2 do 3 sata dnevno u hladnijem prostoru (primjerice javna zgrada koja je rashlađena).

·         Izbjegavajte izlazak iz kuće/ stana u najtoplijem dijelu dana.

·         Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate fizički raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima do 7 sati.

·         Potražite sjenu u hladu.

·         Ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu.

·         Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Posebnu brigu posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih koristite zaštitne kreme s najvećim faktorom.

·         Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

 

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

·         Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno na  to upozorite djecu, trudnice, osobe starije dobi, srčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.

·         Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u mokre ručnike, hlađenje mokrom spužvom, kupke za noge i sl.

·         Nosite laganu široku svjetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i zaštitne naočale za sunce.

·         Koristite laganu posteljinu poput plahti, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.

·         Važno je piti dovoljno tekućine. Redovite pijte vodu ili čaj te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

·         Jedite češće manje obroke.


Pomozite drugima

·         Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljivije osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

·         Razgovarajte o toplinskom valu s vašom obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti, svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.

·         Ako je netko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu savjetom i podrškom. Starije i oboljele osobe koje žive same treba redovito posjećivati (barem jednom dnevno).

·         Ako osobe starije dobi uzimaju lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

·         Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati.

 

Ako imate zdravstvene probleme

 

·         Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku i pročitajte uputu o čuvanju i skladištenju lijeka.

·         Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

 

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

·         Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite tjelesnu temperaturu.

·         Popijte vodu, čaj ili prirodni voćni sok za nadoknadu tekućine.

·         Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju. Ako imate bolne grčeve (najčešće u nogama, rukama ili trbuhu) koji se mogu javiti nakon provedenog rada ili vježbe po vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (natrij, kalij, kalcij, magnezij). U slučaju da grčevi traju duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć.

·         Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih zdravstvenih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.


Ako neki član vaše obitelji ili osoba kojoj pomažete ima vruću i suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju, nemirni su), grčeve i/ ili je bez svijesti, odmah pozovite liječnika/ hitnu medicinsku pomoć. Dok čekate na liječnika/ hitnu medicinsku pomoć, polegnite osobu u hladnijem prostoru, podignite joj noge u visinu iznad razine srca, odstranite joj odjeću i počnite s hlađenjem (hladni oblozi na vrat, ispod pazuha i na prepone ili špricanje kože s vodom temperature 25-30˚C). Izmjerite osobi temperaturu tijela i hladite ju sve dok se tjelesne temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte osobi davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Ako je osoba bez svijesti postavite ju u ležeći bočni položaj.

Cijelo vrijeme trajanja vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova!

Važni telefonski brojevi:

·         Hitna medicinska služba - 194

·         Europski broj za hitne službe - 112


Preporučene mjere zaštite zdravlja od vrućine za osobe starije dobi

Preporučene mjere zaštite zdravlja za osobe starije dobi pri izlaganju visokim temperaturama zraka iznad 30°C, a osobito za osobe oboljele od kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti su:

1. Osobe starije dobi se ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od šećerne i drugih kroničnih bolesti;

2. Prigodom izlaska iz svog prebivališta, osoba starije dobi mora zaštiti glavu šeširom, kapom ili maramom;

3. Nužno je redovito dnevno uzimanje dovoljno tekućine (8 čaša negazirane vode, čaj, juha, varivo). Treba izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela. Preporučeno je uzimanje puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se smjernica pravilne prehrane za osobe starije dobi;

4. Osim pridržavanja uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestala kontrola krvnog tlaka;

5. Pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice, suhoće usta i kože (dehidracije) znak je za uzbunu, osobito za starije osobe koje su bolesne i funkcionalno onesposobljene. Takva se osoba mora žurno javiti svom izabranom doktoru opće prakse/ obiteljske medicine ili najbližoj hitnoj medicinskoj službi;

6. Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za osobe starije dobi trebaju u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalo kontaktirati stariju osobu, a u slučaju njezine slabije funkcionalne sposobnosti, čak i svakodnevno po nekoliko puta;

7. Osoba starije dobi mora uvijek uz sebe imati svoje osnovne podatke: ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona te kontakt osobe kojoj se može obratiti u slučaju potrebe;

8. Neophodno je održavati redovitu higijenu tijela starije osobe i čistoću njezine okoline te se strogo pridržavati uputa liječenja i uzimanja lijekova;

9. Za osobe starije dobi važna je stalna tjelesna i psihička aktivnost. Osobito je korisno kretanje u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi (park, šetnica uz more, jezero ili rijeku, boravak u vrtu, voćnjaku i slično). Ukoliko je kretanje otežano, tada je nužno redovito provjetravati prostorije u kojima starija osoba prebiva.Više..

14.6.2021.
Svjetski dan darivatelja krvi: Darujte krv, očuvajte život!

Svjetski dan darivatelja krvi: Darujte krv, očuvajte život!

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima. Obilježavanje ovoga dana također je prilika za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.
 
Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju. Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv.

Važnost darivatelja u očuvanju zdravlja i života

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je "Darujte krv, očuvajte život". Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.
 
Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.
 
U povodu Svjetskog dana darivatelja krvi, Središnji ured Hrvatskog Crvenog križa organizira akciju darivanja krvi koja će biti održana u ponedjeljak, 14. lipnja, u vremenu od 12 do 14 sati u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa. 

Darivanje krvi u pandemiji

Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.
 

preuzeto sa ww.hck.hr

Više..

7.5.2021.
U Hrvatskoj započinje Tjedan Crvenoga križa

U Hrvatskoj započinje Tjedan Crvenoga križa

Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Ove godine Tjedan Crvenoga križa posvećen je psihosocijalnoj podršci, odnosno mentalnom zdravlju i sve aktivnosti imaju za cilj osvješćivanja građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i pronalaska vremena za sebe.

Protekla godina koju je obilježila pandemija, ali i potresi u pojedinim dijelovima Hrvatske, bila je iznimno teška i stresna za sve nas. Upravo zato Hrvatski Crveni križ od početka pandemije intenzivno radi na pružanju psihosocijalne podrške stanovnicima, a naročito onima na potresom pogođenim područjima. S naglaskom na dizanje svijesti javnosti o važnosti brige za mentalno zdravlje svih dobnih skupina građana, Hrvatski Crveni križ tijekom Tjedna Crvenoga križa provodi kampanju „Mojih 5 minuta mira“.

Budući da je i ova godina još uvijek u znaku pandemije koronavirusa, aktivnosti će se odvijati u manjem opsegu te sukladno epidemiološkim mjerama.

8. svibnja (subota) - Svjetski dan Crvenog križa, Osijek, Trg Slobode
Od 10 do 14 sati na osječkom Trgu Slobode građani će moći sjesti na kavu ili čaj (uz poštivanje svih epidemioloških mjera), u simuliranim dnevnim boravcima s osobama iz javnog života i stručnjacima Hrvatskog Crvenog križa za psihosocijalnu podršku.  Glavna poruka jest da potreba za podrškom i razgovorom postoji među svima nama, a to uključuje i osobe iz javnog života poput glumice Arete Ćurković, glumca Gordana Marijanovića te novinara i voditelja Saše Drinića i Tatjane Grganović.

14. svibnja (petak) – Glina, kontejnersko naselje „Mali dom“, Ulica Nikole Tesle b.b.
Starije osobe suočavaju se s iznimno ozbiljnim posljedicama potresa, a oni koji su morali odseliti u kontejnerska naselja suočavaju se s dodatnim stresom. Prilagodba na novi način života u kontejnerskim naseljeljima naglasila je koliko je važna međusobna podrška te koliko osnažuje razgovor i druženje s bližnjima. Crveni križ stoga organizira dijeljenje šalica s porukom „Mojih 5 minuta mira“ uz kavu, čaj i novine za psihosocijalnu podršku (tekstovi, mozgalice, bojanke za odrasle), te potiče osobe treće životne dobi da u duhu naše tradicije i kulture pozovu svog susjeda ili susjedu na razgovor uz toplu okrijepu, kako bi si međusobno olakšali i bili jedni drugima podrška.
 
Uz navedene aktivnosti, i društva Crvenoga križa diljem Hrvatske obilježit će Tjedan Crvenoga križa brojnim aktivnostima pa vas pozivamo da nam se pridružite te da zajedno pridonesemo osvješćivanju svih nas o važnosti mentalnoga zdravlja.


Preuzeto sa www.hck.hr

Više..

5.5.2021.
Cijepljenje u Pazinu u petak, 07.05. i subotu, 08.05.2021.

Cijepljenje u Pazinu u petak, 07.05. i subotu, 08.05.2021.

Obzirom na sve veći broj dobivenih doza otvara se cjepni punkt u Spomen domu.

Građani će biti pozvani od obiteljskih liječnika.

Cijepljenje u ovom tjednu je petak 7. svibnja 2021. od 13 do 17 sati i subotu 8. svibnja 2021. od 8 do 14 sati.

Molimo naručene građane da na cijepljenje dođu 10 min. prije zakazanog termina, te da se pridržavaju uputa volontera i propisanih epidemioloških mjera.

Ulaz za naručene građane za cijepljenje organiziran je sa strane parkirališta, iza Spomen doma.

Osobama s invaliditetom kojima je potrebna pomoć pri kretanju pomoć će pružati volonteri , dok je za nepokretne osobe moguće i cijepljenje u automobilu.


Preuzeto sa https://www.pazin.hr/cijepljenje-u-pazinu-u-petak-07-05-i-subotu-08-05-2021/.

Više..

30.4.2021.
Kompleti prve pomoći za škole i vrtiće

Kompleti prve pomoći za škole i vrtiće

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin je tijekom travnja 2021.g. podijelilo komplete prve pomoći i informativni letak o projektu "Sigurnije škole i vrtići" koje je osigurao Hrvatski Crveni križ za sve matične i područne škole i vrtiće u Pazinu i općinama: Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lupoglav, Motovun, Sveti Petar u Šumi i Tinjan.

„Sigurnije škole i vrtići“ - program Hrvatskog Crvenog križa osmišljen s ciljem podizanja svijesti djece, mladih, njihovih roditelja/skrbnika i djelatnika predškolskih i školskih odgojno-obrazovnih ustanova o važnosti kontinuiranog stjecanja i usavršavanja znanja iz prve pomoći.

https://www.hck.hr/sto-radimo/eu-projekti/sigurnije-skole-i-vrtici/10836 

Više..

19.4.2021.
Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "SOS - skrb o starijima"

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "SOS - skrb o starijima"

Danas je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin potpisalo s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „SOS - skrb o starijima“ u vrijednosti od 10.817.210,07 kuna sufinanciran sredstvima Europske unije iz fonda za regionalni razvoj.

Prijavitelj je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, a partneri na projektu su Grad Pazin i Centar za socijalnu skrb Pazin. Projekt se prijavio u sklopu izgradnje objekta dvojne namjene „Dom za starije osobe i centar za pružanje izvaninstitucijskih usluga Pazin“ kojeg će Grad Pazin izgraditi na području bivše vojarne “Veli Jože“. Svrha projekta je unaprijediti uvjete za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga starim i nemoćnim osobama. Projekt uključuje dio izgradnje i opremanja Doma za starije osobe koji se odnosi na pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga (poludnevnog boravka i pomoći u kući).

Izgradnjom Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih usluga Pazin uspostaviti će se kvalitetnija mreža socijalnih usluga i ojačati će se infrastrukturni kapaciteti. Podići će se kvaliteta izvaninstitucijskih usluga koje pruža Gradsko društvo Crvenog križa Pazin – to su usluge pomoć u kući i Dnevni boravak za starije osobe Pazin, te će biti osigurani bolji uvjeti za rad i boravak djelatnika i korisnika.

Proširiti će se mreža socijalnih usluga u zajednici, te će biti dostupne većem broju korisnika.

Organiziranje poludnevnog boravka za starije osobe i stvaranje uvjeta za kvalitetniju uslugu pomoći u kući temelj su za razvoj socijalnih usluga u zajednici i jačanje procesa deinstitucionalizacije.

Izgradnjom Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih usluga osigurati će se adekvatni uvjeti za kvalitetan i dostojanstven život osoba treće životne dobi.Više..

Kalendar događanja

Lipanj
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/623-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<