1
2
3
4
5
6
7
8

Međunarodni dan starijih osoba u Pazinu obilježen i početnom konferencijom projekta "SOS – skrb o starijima"

Međunarodni dan starijih osoba u Pazinu obilježen i početnom konferencijom projekta "SOS – skrb o starijima"

    Danas, 1. listopada 2021. godine, u Spomen domu Pazin je održana početna konferencija projekta „SOS – skrb o starijima“ financiranog sredstvima Europske unije, a provodi se u sklopu izgradnje Doma za starije i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Prisutnim sudionicima obratila se gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić koja je svima prisutnima čestitala Međunarodni dan starijih osoba te naglasila važnost razvoja zajednice prilagođene svim generacijama. Pazin je odabrao nastaviti raditi na cjelovitoj skrbi za starije ljude, a koja uključuje preventivno djelovanje u lokalnoj zajednici radi poticanja aktivnosti i povoljnog zdravstvenog i socijalnog ponašanja starijih osoba, pružanje potrebne usluge skrbi osobama narušenog zdravlja u njihovu domu kako bi što duže ostali kod kuće. Dugogodišnja suradnja s Gradskim društvom Crvenog križa Pazin upravo na programima koji pružaju podršku osobama starije dobi ogleda se u zajedničkim projektima poput Dnevnog boravka za starije osobe Pazin, pružanja socijalne usluge pomoć u kući koji na području Grada Pazina i Općina Pazinštine djeluju od 2008. godine te projekta "SOS - skrb o starijima". Grad Pazin nastoji podržati sve aktivnosti koje građanima starije životne dobi omogućuju što je moguće zdraviji, neovisniji, aktivniji život i potpunu integraciju u društvo. Prije svega kroz suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Pazin, Centrom za socijalnu skrb Pazin, ali i Udrugom umirovljenika Pazinštine i Sindikatom umirovljenika – Podružnicom Pazin. Gradonačelnica je istaknula i važnost digitalizacije kojom se promiču načela održivog razvoja i osigurava pristupačnost i jednake mogućnosti kako bi se dostupne usluge približile starijim osobama.
    Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin i koordinatorica projekta Marijana Krbavac Žulić predstavila je projekt koji je prijavljen u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projekt provodi Gradsko društvo Crvenog križa Pazin u suradnji s partnerima Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin čija je ukupna vrijednost 54.720.608,72 HRK, a EU sufinanciranje projekta iznosi 10.817.210,07 HRK. Krbavac Žulić spomenula je da se projekt provodi u sklopu izgradnje objekta dvojne namjene, Dom za starije osobe i centar za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin, a glavne aktivnosti projekta su: izgradnja i opremanje dijela građevine za potrebe Centra, nabava vozila za pružanje usluga korisnicima, promicanje horizontalnih tema, promidžba i vidljivost projekta, te upravljanje projektom i administracija. Naglasila je da će u prostoru Centra, na etaži prizemlja, djelovati Gradsko društvo Crvenog križa Pazin koji će isti koristiti za potrebe pružanja usluga za potrebite osobe u Pazinu i na području Pazinštine: poludnevnog boravka za 30 osoba i pomoći u kući za 90 osoba. Spomenula je da će Centru biti na raspolaganju i zajedničke prostorije koje će dijeliti s Domom, a osim novih prostora, nabavit će se automobili za gerontodomaćice i pomoćnog radnika, kombi za prijevoz korisnika za potrebe Centra i automobil za obilazak korisnika za potrebe Centra za socijalnu skrb Pazin. Krbavac Žulić zaključila je kako će se izgradnjom Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga omogućiti bolji uvjeti za rad djelatnika te osigurati adekvatni uvjeti za kvalitetan i dostojanstven život osoba treće životne dobi.
    Pavita Jelinčić, ravnateljica i predstavnica partnera Centra za socijalnu skrb Pazin svojim obraćanjem ukazala je na potrebu i važnost provedbe i daljnjeg razvoja izvaninstitucijskih socijalnih usluga u zajednici.
    Nakon uvodnih govora uslijedila je radionica koju je vodila Nevija Srdoč, koordinatorica projekta i predstavnica partnera Grada Pazina u sklopu koje je predstavljen koncept „Pazin prilagođen godinama“, a u koju su se uključili svi sudionici konferencije, čime je ostvaren doprinos analizi početnog stanja u Gradu Pazinu s ciljem dobivanja odgovora u kojoj mjeri je grad prilagođen osobama starije životne dobi. Kako je pojasnila, to je koncept Europske unije kojim se nastoji stvoriti okruženja koja potiču ljude da kroz starenje ostanu dobrog fizičkog i mentalnog zdravlja, promiču njihovu socijalnu inkluziju i aktivno sudjelovanje, pomažu im održati autonomiju i dobru kvalitetu života u starosti.
    Događaj je okrunjen izložbom fotografija „Zlatne godine“, a koju su otvorili Dario Brajković, voditelj projekta te zamjenica predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske - Podružnice Pazin, Gracijela Zović, a koja je nastala u partnerstvu s Udrugom umirovljenika Pazinštine i Društvom likovnih stvaratelja Pazin. Konferencija je simbolički održana na Međunarodni dan starijih osoba kako bi se naglasilo značenje osiguravanja kvalitetne životne sredine za sve starije osobe. Ujedno svim starijim osobama čestitamo njihov dan, Međunarodni dan starijih osoba.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Pazin.  


Povratak

Kalendar događanja

Listopad
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/623-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<