1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti

23.10.2023.
Godišnja nagrada za obuku neplivača

Godišnja nagrada za obuku neplivača

Hrvatski savez sportske rekreacije "Sport za sve" je 21. listopada 2023.g. dodijelio Godišnju nagradu za obuku neplivača u Republici Hrvatskoj Gradskom društvu Crvenog križa Pazin. Zahvaljujemo Hrvatskom Crvenom križu koji financira Školu plivanja od 2004.g. u sklopu projekta Sigurnost na vodi, svim voditeljima, volonterima i suradnicima koji su sudjelovali u organizaciji i provedbi, roditeljima uključene djece na ukazanom povjerenju, djeci na nezaboravnim trenucima te Savezu sportske rekreacije Istarske županije koji je GDCK Pazin predložio za ovu nagradu.
Nagradu je dobila i Kristina Jurić za provedbu raznih aktivnosti u vezi obuke neplivača, a jedna od njih je i dugogodišnje sudjelovanje u Školi plivanja koju provodi GDCK Pazin.

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin od 2004. godine u kontinuitetu provodi Školu plivanja u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“ Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa. Nije organizirana 2020. i 2021. godine zbog epidemije koronavirusa.
Od 2004. do 2014.g. provodila se na Potoku, a od 2014. godine se provodi u Poreču uz organizirani prijevoz autobusom.
Aktivnost se provodi s ciljem da se zaštiti život i zdravlje djece kroz prevenciju nesreća vezanih uz vodu/more, smanji rizik od ozljeđivanja, te utapanja djece tijekom boravka uz vodu i u vodi, usvoje i poboljšaju plivačke vještine korisnika, osvijesti i educira korisnike o opasnostima povezanim s vodom i u vodi, te kodovima sigurnosti na vodi.
Kod korisnika Škole plivanja se potiče razvoj pozitivnih osobina ličnosti, samopouzdanja, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, podiže se razina osviještenosti o očuvanju okoliša uz vodu, širi znanje o Crvenom križu te razvija prijateljstvo i suradnju među korisnicima.
U sklopu Škole plivanja organiziraju se i druge aktivnosti/radionice: prva pomoć, „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“, ekološka, likovna i glazbena, te razne igre u vodi i izvan nje.
Kako bi se prilagodilo obuku i način rada provede se inicijalno ispitivanje korisnika, te finalno koje posluži za ocjenu uspješnosti.
U Školu plivanja je do sada bilo uključeno 883 djece, a izmjenjivalo se 26 voditelja. U rad se uključivalo i volontere.
Gradsko društvo Crvenog križa Pazin provodi radionicu "Opasnosti i kodovi sigurnosti na vodi" za učenike trećih razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin.

Više..


28.9.2023.
Održana završna konferencija projekta „SOS – skrb o starijima“

Održana završna konferencija projekta „SOS – skrb o starijima“

Danas, 28. rujna 2023. godine održana je završna konferencija projekta „SOS – skrb o starijima“ uoči Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada. Konferencija se održala u novoizgrađenom Domu za starije osobe i centru za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin čija je izgradnja i opremanje sufinancirana sredstvima Grada Pazina, Istarske županije i Europske unije.

Nagon što se uvodno Claudia Pučić, vanjska suradnica Razvojne agencije Srce Istre, ukratko osvrnula na projekt i Međunarodni dan starijih osoba,  prisutnim uzvanicima obratila se gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić izrazivši zadovoljstvo što se provedbom projekta izgradnje i osnivanja Doma za starije osobe i centra  za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin uspjela realizirati ideja stara više desetljeća.

Integriran sustav brige za starije

Naglasila je kako je udio starijeg stanovništva u stanovništvu Grada Pazina prema službenim statistikama 21,48%, odnosno od ukupnog broja stanovnika (8.279) 1.779 osoba je starije životne dobi koje, pored urbanog područja grada,  žive u ruralnim naseljima koja su rasprostranjena na velikom prostoru od 135 km².

Dodala je i kako će Dom, kao ustanova, objediniti socijalne usluge i unaprijediti uvjete za pružanje tih usluga kroz integriran sustav brige za starije tako da pružanje dugotrajne skrbi neće biti isključivo institucionalnog oblika (boravak u domu), već je ta skrb transformirana i izvaninstitucionalno u usluge pružanja skrbi u kući (pomoć u kući) i (polu)dnevni boravak te od ove godine i kroz uslugu prijevoza „Prijevoz starijih osoba - od kućnog praga do potrebitih vrata“.

Smatra kako ovakav integrirani sustav brige za starije doprinosi smanjenju rizika od socijalne isključenosti i povećanju kvalitete života starijih osoba. Također, vrijednost je u tome što takav sustav potiče aktivno i zdravo starenje kroz ojačavanje mreže socijalnih kontakata i provođenje organiziranih aktivnosti, a također, i u senzibiliziranju lokalne zajednice za potrebe starijih osoba i potrebu uzajamnog pomaganja i brige o starijim osobama.

Uz tu brigu, kao prioritetnu politiku navela je i brigu za mlade. U tom kontekstu spomenula je skori početak gradnje vrtića u blizini doma, što će, smatra, rezultirati upravo jačanjem empatije prema najstarijem dijelu stanovništva i njihovom osjećaju pripadnosti društvu.

Zaključila je kako je u ostvarivanju tih ciljeva važna upornost samih pojedinaca, ali i angažman i međusobna suradnja tijela vlasti, institucija, ustanova i udruga na svim razinama te kako je ovaj generacijski projekt upravo pokazatelj jedne takve dobre suradnje.

Zadovoljstvo dobrom suradnjom izrazila je nakon toga i Sonja Grozić Živolić, pomoćnica pročelnice UO za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, koja je u svom obraćanju još naglasila kako je ovaj projekt ostvarenje ljudskih prava te primjer kako se poštuju starije osobe.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin i koordinatorica projekta Marijana Krbavac Žulić, v.d. predstojnice i predstavnica partnera Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Pazin (pravnog sljednika Centra za socijalnu skrb Pazin) Pavita Jelinčić te koordinatorica projekta i predstavnica partnera Grada Pazina Nevija Srdoč, svim prisutnim uzvanicima predstavile su rezultate projekta. Podsjetimo, projekt je prijavljen u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.

Ciljna skupina projekta osobe starije dobi s područja Pazina i Središnje Istre

Projekt provode Gradsko društvo Crvenog križa Pazin kao nositelj projekta te Grad Pazin i Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Pazin u ulozi partnera, ukupna mu je vrijednost 7.262.672,87 EUR (54.720.608,72 HRK), dok EU sufinanciranje projekta iznosi 1.435.690,50 EUR (10.817.210,07 HRK). Krbavac Žulić u svom je izlaganju podsjetila na svrhu projekta – unaprjeđenje uvjeta za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga starijim osobama na području Grada Pazina i Središnje Istre kroz infrastrukturna ulaganja u Centar za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, ali i njegovu važnost za lokalnu zajednicu, točnije sve žitelje Pazinštine, jer dok su ciljna skupina ovog projekta osobe starije dobi s područja Pazina i Središnje Istre, projekt se kao krajnjim korisnicima ipak obraća obiteljima korisnika usluga, djelatnicima prijavitelja i partnera, volonterima, cjelokupnoj lokalnoj zajednici, ali i samoj Republici Hrvatskoj.

Spomenula je još kako se projekt provodio u sklopu izgradnje objekta dvojne namjene, Dom za starije osobe i centar za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin, a glavne aktivnosti projekta bile su: izgradnja i opremanje dijela građevine za potrebe Centra, nabava vozila za pružanje usluga korisnicima, promicanje horizontalnih tema, promidžba i vidljivost projekta te upravljanje projektom i administracija. Uzvanici su se zatim imali prilike i sami uvjeriti u postignute rezultate projekta – samim time što borave u objektu čija je izgradnja i opremanje sufinancirano projektom, ali Krbavac Žulić im je u svojem izlaganju pokazala fotografije sa terena gdje je pružanje usluga korisnicima olakšano nabavom ukupno sedam vozila: vozila za gerontodomaćice (4) i pomoćnog radnika (1), kombi za prijevoz korisnika za potrebe Centra (1) i vozilo za obilazak korisnika za potrebe Hrvatskog zavoda za  socijalni rad – Područni ured Pazin(1).

Neopipljivi, ali važni rezultati projekta

Jelinčić je svoje izlaganje posvetila onim neopipljivim, ali jednako tako važnim rezultatima projekta – promicanju horizontalnih politika. Osvrnula se na održane četiri radionice tematski zanimljive prijaviteljima, partnerima, volonterima i samim korisnicima projekta, koje je, u cilju osnaživanja svih dionika, CZSS Pazin, kao partner organizirao u sklopu projekta „SOS – Skrb o starijima“. Na radionicama su na interesantan i pristupačan način prezentirane sljedeće horizontalne teme: „Ususret promjenama – Psihosocijalni aspekt starenja“, „Volonterstvo kao resurs u skrbi  o starijim osobama“,  „Pravna zaštita starijih osoba – Izazovi i mogućnosti u Istarskoj županiji“, te “Znakovni jezik za osobe oštećenog sluha“. Navedenim su radionicama, od ožujka do listopada 2022. godine, simbolično bili obilježeni datumi značajni za osobe starije životne dobi, kao što su: Svjetski dan socijalnog rada, Svjetski dan Crvenog križa, Svjetski dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba i Međunarodni dan starijih osoba. Jelinčić je istaknula da se starija populacija svakodnevno susreće sa specifičnim izazovima koje nosi njihova dob, zdravstveno stanje, ali i nesigurnost egzistencijalne perspektive, radi čega je potrebno kontinuirano raditi na tome da one dobiju adekvatnu zaštitu, skrb, informaciju i pažnju. Za promicanje horizontalnih tema i po završetku projekta od izuzetne će važnosti biti nabavljene društvene igre za slijepe i slabovidne osobe te čitač za ekran računala koja će osobama oštećena vida omogućiti da ravnopravno sudjeluju u društvenom životu s ostalim korisnicima.

Okruženje prilagođeno dobi koje osnažuje ljude

Srdoč se u svojoj prezentaciji nadovezala na dio vezan upravo uz Dom za starije osobe – do sada odrađene obaveze te aktivnosti koje slijede. Prisutne je upoznala sa institucionalnim smještajem u Domu te istaknula kako će kroz upravo dovršenu I. fazu Dom imati kapacitete za ukupno 52 korisnika različitih stupnjeva usluga ovisno o njihovim potrebama. Istaknula je kako je ustanova Dom za starije upisana u registar, ima svoj Statut, Pravilnike, a 20. rujna objavljen je i Javni natječaj za izbor ravnatelja.

U završnom se dijelu svoga izlaganja Srdoč osvrnula na početnu konferenciju projekta održanu prije točno dvije godine (1. listopada 2021. godine) te inspirativno zaključila riječima: „Želimo okruženje prilagođeno dobi koje osnažuje ljude kako bi mogli nastaviti voditi neovisan život u dobrom zdravlju, ostati angažirani u svojim zajednicama te ostati društveno uključeni i aktivni u različitim ulogama: kao susjedi, prijatelji, članovi obitelji, kolege i volonteri. Projektom SOS – skrb o starijima naša je lokalna zajednica zasigurno doprinijela ovom humanom cilju.“

Po završetku izlaganja, svi uzvanici konferencije imali su priliku razgledati prostorije novoizgrađenog Doma za starije i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin.

Preuzeto sa www.pazin.hr

https://skrbostarijima.eu/novosti/13/medjunarodni-dan-starijih-osoba-u-pazinu-u-znaku-zavrsne-konferencije-projekta-sos-skrb-o-starijima-i-novoizgradjenog-doma-za-starije-osobe-i-centra-za-pruzanje-izvaninstitucijskih-socijalnih-usluga-pazin/ 

Više..

15.9.2023.
Hrvatski Crveni križ pokreće apel za pomoć stanovništvu Libije pogođenom poplavama, evo kako možete pomoći

Hrvatski Crveni križ pokreće apel za pomoć stanovništvu Libije pogođenom poplavama, evo kako možete pomoći

Hrvatski Crveni križ pokreće apel za pomoć stanovništvu Libije pogođenom poplavama. Na području sjeveroistočne Libije koju je poharala oluja Daniel, dosad je poginulo više od 5.300 osoba, a 10.000 ljudi smatra se nestalima. Spasioci i dalje tragaju za tijelima poginulih.
 
Međunarodna federacija društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca ističe kako je situacija iznimno teška te da se očekuje kako će broj mrtvih rasti. Volonteri Libijskog Crvenog polumjeseca na terenu su od prvoga trenutka, evakuiraju ljude, pružaju prvu pomoć i pomažu u potrazi i spašavanju.
 
Katastrofalne poplave dodatno su narušile ionako tešku situaciju u razdijeljenoj zemlji koja se već godinama suočava s gospodarskim, infrastrukturnim i političkim poteškoćama. Humanitarne potrebe su ogromne i stanovništvo Libije godinama će trpjeti posljedice aktualnih poplava.
 
Svi oni koji mogu i žele pomoći pogođenom stanovništvu u Libiji, mogu to učiniti na sljedeće načine:
 

  1. uplatom na žiro račun otvoren u Erste banci:

IBAN: HR7324020061500134075
MODEL:  00 
POZIV NA BROJ ZA APEL : 752
SWIFT CODE ( ZA UPLATE IZ INOZEMSTVA) : ESBCHR22
 

  1. pozivom na broj donatorskog telefona 060 90 11 (cijena poziva je 0,83 eura /6,25 kn/ i u taj iznos uključen je PDV, kao i naknade teleoperaterima. Operator humanitarnog telefona: Moj telekom d.o.o., tel. 01-3659-058.)

 

  1. Uplatom putem mobilnih aplikacija za plaćanje koristeći barkod:




 

  1. uplatom putem Keks Pay aplikacije

 
Prikupljena novčana sredstva Hrvatski Crveni križ uplatit će na račun Međunarodne federacije Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca te Libijskog Crvenog polumjeseca.
 
Svim građanima i tvrtkama koje će se odazvati apelu za pomoć stradalom stanovništvu u Libiji, Hrvatski Crveni križ od srca zahvaljuje.



 

* Ukoliko naiđete na tehničke poteškoće tijekom uplata, molimo Vas za strpljenje jer je aktivacija žiro računa još uvijek u tijeku, a potpunu aktivaciju očekujemo najkasnije u roku od 24 sata (do popodneva 15.9.2023.)

 
 
 
 Tekst i slike preuzeti sa www.hck.hr
 
 
 
 
 

Više..

13.9.2023.
Timovi Marokanskog Crvenog polumjeseca neumorno pomažu tisućama stradalih

Timovi Marokanskog Crvenog polumjeseca neumorno pomažu tisućama stradalih

Stravični potres u Maroku usmrtio je 2497 ljudi, a više od 2400 osoba je ozlijeđeno. Timovi Marokanskog Crvenog polumjeseca (MCP) izašli su na teren odmah nakon potresa, a u odgovoru na krizu koordiniraju se s Međunarodnom federacijom društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca (IFRC) i lokalnim vlastima kako bi procijenili situaciju, pružili podršku u operaciji potrage i spašavanja i pružili pomoć pogođenim ljudima. Pružaju prvu pomoć, psihosocijalnu podršku i pomažu u transportu ozlijeđenih u bolnice.

Neka od najteže pogođenih područja prilično su udaljena i planinska, stoga se timovi za podršku i spašavanja suočavaju s brojnim poteškoćama. IFRC je odmah aktivirao Fonda za hitne slučajeve odgovora na katastrofe (DREF) u sklopu kojega je Marokanskom Crvenom polumjesecu isplaćeno milijun švicarskih franaka kako bi učinkovito mogli provoditi zahtjevnu operaciju na terenu. IFRC je izvijestio i kako su im timovi u stanju pripravnosti te će, ovisno o potrebama, biti raspoređeni po terenu.

“Izazovi su ogromni. Napori potrage i spašavanja u fokusu su u ovome trenutku, kao i pokušaj da se teški strojevi dopreme u udaljena planinska područja... Znamo da su mnogi ljudi pretrpjeli ozbiljne ozljede - sve od slomljenih kostiju do teških rana glave, a prepoznavanje i davanje prioriteta najtežim slučajevima je ključno. Marokanski Crveni polumjesec radi na pružanju prve pomoći i zaštiti ljudi od ozljeda dok se potresi nastavljaju”, izjavila je Caroline Holt, direktorica odjela za katastrofe, klimu i krize pri IFRC-u.

Maroko je zasad prihvatio pomoć Španjolske, Britanije, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a i ostale zemlje spremne su pomoći ukoliko Maroko iskaže potrebe. Slanje pomoći najavila je i Kina i to putem Kineskog Crvenog križa koji će Marokanskom Crvenom polumjesecu donirati 200.000 dolara za hitnu humanitarnu pomoć.

U Hrvatskoj pomoć za Maroko trenutno prikuplja Hrvatski Caritas. Organizirana je akcija prikupljanja novčanih sredstava za pomoć i otklanjanje posljedica od potresa. Svi koji mogu i žele donirati, potrebne podatke mogu pronaći na internetskoj stranici Hrvatskog Caritasa.


Tekst i fotografije preuzeti sa www.hck.hr

Više..

7.8.2023.
Pub kviz za mlade

Pub kviz za mlade

Dragi mladi,
povodom Međunarodnog dana mladih pozivamo vas da sudjelujete u pub kvizu.
Očekuju vas zanimljiva pitanja i prilika za osvajanje nagrada.
Prijaviti se možete u timovima od 2 do 5 članova putem poruke na e-mail adresu: pazinskimladi@gmail.com najkasnije do 10.08.2023.g. do 20 sati.
Veselimo se vašem dolasku!

Više..

14.7.2023.
Zadnji dan Škole plivanja

Zadnji dan Škole plivanja

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin organiziralo je Školu plivanja s ciljem da se zaštiti život i zdravlje djece kroz prevenciju nesreća vezanih uz vodu/more, smanji rizik od ozljeđivanja te utapanja djece tijekom boravka uz vodu i u vodi, usvoje i poboljšaju plivačke vještine korisnika, osvijesti i educira korisnike o opasnostima povezanim s vodom  i u vodi, te kodovima sigurnosti na vodi.

Kod korisnika se potiče razvoj pozitivnih osobina ličnosti, samopouzdanja, te razvija motoričke i funkcionalne sposobnosti, podiže razina osviještenosti o očuvanju okoliša uz vodu, razvija prijateljstvo i suradnja te širi znanje o Crvenom križu.

Škola plivanja se održava u Poreču od 2014.g., prije toga se održavala na potoku u Pazinu (od 2004.g.). Nije se održavala 2020. i 2021.g. zbog epidemije koronavirusa.

Ove godine Škola plivanja organizirala se od 03. do 14. srpnja za 39 učenika  1. i 2. razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin (matična i područne). U provedbu je bilo uključeno 5 voditelja i djelatnici Crvenog križa. Prijevoz do Poreča i natrag bio je organiziran autobusom.

Obuku i način rada voditelji su prilagodili djeci na osnovu inicijalnog ispitivanja. Djeca su naučila plivati ili poboljšala plivačke vještine. Organizirale su se i radionice i igre u vodi i izvan nje.

Društvo Naša djeca Pazin je za sve sudionike svaki dan osiguralo sendvič, vodu i voće.  

Hrvatski Crveni križ je za provedbu Škole plivanja i radionica odobrio 7.717,81 eura u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“. Školu plivanja sufinancirali su roditelji. 

Više..

26.6.2023.
Zaštita od vrućine

Zaštita od vrućine

PREPORUKE ZA JAVNOST, 2023. godina

 

Rashladite svoj dom

·         Rashladite prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu zraka od 8 do 10 sati, zatim u 13 sati i noćnu temperaturu zraka nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju, a ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, odrasle osobe u dobi iznad 60 godina i za osobe koje imaju kronične zdravstvene tegobe.

·         Koristite hladniji noćni zrak za rashlađivanje svog doma. Otvorite sve prozore ili dignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura zraka niža.

·         Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete (ako ih imate), a posebno one koje su okrenute prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i druge električne uređaje koji mogu dodatno zagrijavati prostor.

·         Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslije podnevno sunce.

·         Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji, no nemojte zaboraviti kako se na taj način povećava vlažnost zraka.

·         Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioner) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

·         Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35°C, neće spriječiti mogućnost pojave bolesti koje mogu nastati zbog velike vrućine.

 

Klonite se vrućine

·         Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/ kuće, posebno noću.

·         Ako stan/ kuću ne možete dovoljno rashladiti, provedite od 2 do 3 sata dnevno u hladnijem prostoru (primjerice javna zgrada koja je rashlađena).

·         Izbjegavajte izlazak iz kuće ili stana u najtoplijem dijelu dana.

·         Izbjegavajte naporan fizički rad, no ako morate, činite to u najhladnije doba dana što je obično u ranim jutarnjim satima do 7 sati.

·         Potražite sjenu u hladu.

·         Ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu.

·         Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Posebnu brigu posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih koristite zaštitne kreme s najvećim faktorom.

·         Prilagodite svoje izlaganje sunčevom zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

 

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

·         Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno na  to upozorite djecutrudniceosobe starije dobisrčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.

·         Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost hlađenja je mokrom spužvom, zamatanjem u mokre ručnike ili kupke za noge.

·         Nosite laganu široku svjetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i naočale za sunce.

·         Koristite laganu posteljinu poput plahti po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.

·         Važno je piti dovoljno tekućine. Redovite pijte vodu ili čaj te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

·         Jedite češće manje obroke.


Pomozite drugima

·         Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljivije osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

·         Razgovarajte o toplinskom valu s obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti, svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.

·         Ako je netko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu savjetom i podrškom. Starije i oboljele osobe koje žive same treba redovito posjećivati (barem jednom dnevno).

·         Ako osobe starije dobi uzimaju lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav utjecaj mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

·         Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati.

 

Ako imate zdravstvene probleme

·         Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku i pročitajte uputu o čuvanju i skladištenju lijeka.

·         Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

 

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

·         Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite tjelesnu temperaturu.

·         Popijte vodu, čaj ili prirodni voćni sok za nadoknadu tekućine.

·         Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju. Ako imate bolne grčeve (najčešće u nogama, rukama ili trbuhu) koji se mogu javiti nakon provedenog rada ili vježbe po vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (natrij, kalij, kalcij, magnezij). U slučaju da grčevi traju duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć.

·         Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih zdravstvenih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

 

Ako član obitelji ili osoba kojoj pomažete ima vruću i suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovara, nemirna je), grčeve i/ ili je bez svijesti, odmah pozovite liječnika/ hitnu medicinsku pomoć. Dok čekate na liječnika/ hitnu medicinsku pomoć, polegnite osobu u hladniji prostor, podignite joj noge u visinu iznad razine srca, odstranite joj odjeću i počnite s hlađenjem (hladni oblozi na vrat, ispod pazuha i na prepone ili špricanje kože s vodom temperature od 25 do 30°C). Izmjerite osobi temperaturu tijela i hladite ju sve dok se tjelesne temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte osobi davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Ako je osoba bez svijesti postavite ju u bočni položaj.


Cijelo vrijeme trajanja vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova!

 

Važni telefonski brojevi:

·         Hitna medicinska služba - 194

·         Europski broj za hitne službe - 112

Više..

7.6.2023.

Popis korisnika za Školu plivanja 2023.

Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Pazin
ŠKOLA PLIVANJA 2023.
R.br. Ime i prezime djeteta



1. Vita Tumpić



2. Mila Valenta



3. Nora Berton



4. Mara Pilat



5. Juraj Okmaca



6. Leonard Batovac



7. Lara Mikić



8. Leon Konjević Gržetić



9. Krisel Zović



10. Emili Jelenković



11. Luka Družeta



12. Dea Močibob



13. Asi Škof



14. Roko Rafaelić



15. Paola Smoković



16. Deni Hodžić



17. Roko Legović



18. Nicol Bravar



19. Sofia Mišon



20. Alanis Valenta Rabar



21. Tomas Dajčić



22. Tin Jakovčić



23. Neven Hlušička



24. Leon Milanović



25. Roni Kurelić



26. Karlo Jerman



27. Rosana Jerman



28. Jelenić Iva



29. Lenny Ivić



30. Tara Vrh Grabrović



31. Mia Suman



32. Tone Jedrejčić



33. Rafael Damijanić



34. Mika Deković



35. Luka Brečević



36. Dino Jakša



37. Mateo Vale



38. Samuel Merklin



39. Tonio Tuhtan









Sufinanciranje roditelja 30,00 eura. Novac se može donijeti u GDCK Pazin radnim danom od 7.00 do 15.00 sati prije početka Škole plivanja.

Više..

31.5.2023.

Natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Klasa: 112-02/23-01/03

Urbroj: 2163-1-21-01-23-01, 31.05.2023.

Na temelju članka 28. Statuta Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Pazin, Odbor Društva raspisuje

NATJEČAJ

za izbor i imenovanje ravnatelja/ice Gradskog društva Crvenog križa Pazin.

Kandidati trebaju ispunjavati sljedeće uvjete:

Osnovni uvjeti:

– završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij i najmanje tri godine radnog iskustva u propisanoj stručnoj spremi ili

– završen preddiplomski sveučilišni studij ili preddiplomski stručni studij i najmanje 4 godine radnog iskustva u propisanoj stručnoj spremi.

Dodatni uvjeti:

– poznavanje rada na računalu

– poznavanje engleskog jezika

– aktivno upravljanje motornim vozilom B-kategorije.

Ravnatelj/ica se imenuje na vrijeme od četiri godine, s mogućnošću reizbora.

Kandidati su dužni priložiti:

– molbu,

– preslik dokumenata o završenom stupnju obrazovanja (preslik diplome),

– potvrdu o radnom stažu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje,

– životopis,

– dokaz o hrvatskom državljanstvu (preslik domovnice),

– uvjerenje da se protiv kandidata ne vodi kazneni postupak (ne starije od 6 mjeseci),

– preslik potvrda o poznavanju stranog jezika i rada na računalu (iz svjedodžbe ili diplome ili dr.),

– preslik vozačke dozvole,

– motivacijsko pismo,

– viziju rada Gradskog društva Crvenog križa Pazin za četverogodišnje razdoblje na propisanom obrascu M-1.

Ako se javlja kandidat koji je već obnašao dužnost ravnatelja, on mora dostaviti i:

– izvješće o radu ravnatelja tijekom mandata na propisanom M-2 obrascu,

– pozitivnu ocjenu obnašanja dužnosti ravnatelja na propisanom P-1 obrascu,

– potvrdu Središnjeg ureda o pohađanju edukacije za ravnatelje iz članka 4. stavka 1. ovog Pravilnika odnosno iz članka 4. stavka 2. ovog Pravilnika ako takvu potvrdu ima.

Propisani obrasci mogu se preuzeti na internetskoj stranici Hrvatskog Crvenog križa (www.hck.hr – Tko smo – Natječaji).

Ispunjeni obrasci dio su formalnih uvjeta javnog natječaja.

Rok za podnošenje prijava s dokazima o ispunjavanju uvjeta iz natječaja je 8 dana od dana objave u Narodnim novinama.

Prijave treba dostaviti na adresu: Hrvatski crveni križ, Gradsko društvo crvenog križa Pazin, Prolaz Ernesta Jelušića 2, 52000 Pazin, s naznakom: »Natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja/ice«.

Ravnatelja/icu imenuje Odbor GDCK Pazin uz prethodnu suglasnost Glavnog odbora HCK.

Nepravovremene i nepotpune prijave na natječaj neće se razmatrati. Podnositelji nepotpunih prijava neće biti pozvani na dopunu prijave, niti će se smatrati kandidatima prijavljenima na natječaj, o čemu će dobiti pisanu obavijest.

O rezultatu izbora kandidate će se izvijestiti u roku od osam dana od donošenja odluke o izboru, a najkasnije u roku 30 dana od objavljivanja natječaja.


                                                                    Gradsko društvo Crvenog križa Pazin


Više..

Kalendar događanja

Ožujak
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/623-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<