1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti

12.1.2022.
Zaštita zdravlja od hladnoće

Zaštita zdravlja od hladnoće

U zimsko doba moguće su prognoze o prodoru hladnog zraka koji može biti rizičan po zdravlje, a posebno kod osjetljivih skupina ljudi (kronični bolesnici, osobe starije životne dobi, terenski radnici, beskućnici). Izloženost velikoj hladnoći i niskim temperaturama može utjecati na pojavu po život opasnih zdravstvenih stanja.
 
Hrvatski Crveni križ sudjeluje u radnoj skupini Ministarstva zdravstva pod nazivom „Klimatske promjene i zdravlje“ koja je izradila upute i preporuke o postupanju za zaštitu zdravlja od hladnoće, kako bi se stanovništvo podsjetilo i upozorilo na poduzimanje i pridržavanje mjera zaštite od hladnoće.
 
Preporuke
Izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko doba može uzrokovati štetne posljedice po zdravlje i dovesti do nastanka ozljeda (ozeblina, smrzotina) te opće pothlađenosti tijela (hipotermija), a što može dovesti i do smrtnog ishoda. Za zaštitu zdravlja od hladnoće, pridržavajte se sljedećih preporuka:
 

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o hladnoći, niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  •  Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna). Vanjski dio odjeće (jakna, kaput) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštitite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja udisanja hladnog zraka (posebno važno za oboljele od bolesti srca i dišnih putova). Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu. 
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, a posebno bolesti srčanog ili dišnog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganja hladnoći i niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  •  U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni zbog klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti pada i prijeloma kosti. 
  • Kod niskih temperatura izbjegavajte teže fizičke poslove na otvorenom prostoru i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  •  Pomozite članovima obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami. 
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljivanja i prekid boravka na hladnoći.
  •  U slučaju da se kod osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, vojnici, volonteri koji pomažu) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje, gubitak osjeta prstiju, blijeda koža, bol), odmah treba potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću i pothlađenu osobu postepeno utopliti zamatanjem u deke. Pothlađenu osobu ne smije se izlagati direktnom izvoru topline. Preporučeno je davati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) i potražiti stručnu medicinsku pomoć ili nazvati: Hitnu medicinsku službu – 194 ili Jedinstveni europski broj za hitne službe – 112

Preporučene mjere zaštite zdravlja starijih osoba od hladnoće mogu se pronaći na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

tekst preuzet sa www.hck.hr

Više..


29.11.2021.
Ovisnost o internetu: Isključite se barem na jedan dan!

Ovisnost o internetu: Isključite se barem na jedan dan!

Svake  godine od 15. studenog do 15. prosinca Hrvatski zavod za javno zdravstvo obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti. U tom vremenu stručnjaci putem javnozdravstvenih aktivnosti nastoje potaknuti širu zajednicu na razmišljanje o bolestima ovisnosti s ciljem prevencije i aktivne borbe protiv bolesti ovisnosti. Bolesti ovisnosti su javno zdravstveni problem koji se uspješno rješava jedino uz djelovanje čitave društvene zajednice.

Ove godine pažnja se želi usmjeriti na opasnosti novih tehnologija i opasnost ovisnosti o internetu.

Ovisnost o internetu je prekomjerno korištenje interneta računalom, mobitelom, tabletom i sličnim uređajima. Ovisnost o internetu uzrokuje teškoće u svakodnevnom životu i narušava mentalno i tjelesno zdravlje kao i socijalne odnose.

Prema rezultatima ESPAD istraživanja 2015.  kojeg provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Hrvatskoj 30,8% adolescenata dobi 16 godina je izjavilo da tipičnim radnim danom provede na internetu 4 i više sati.

Ovisnost o internetu određuju pokazatelji poput gubitka kontrole duljine korištenja interneta i korištenje interneta dulje od željenog i planiranog. O ovisnosti o internetu govori se ako se na internetu provodi više od 3 sata slobodnog vremena, ili vremena koje nije vezano za učenje.

Glavna poruka ovogodišnjeg mjeseca borbe protiv ovisnosti:

„ODREDITE JEDAN OBITELJSKI e – NEOVISAN DAN ! POVREMENO SE „ISKLJUČITE“. BUDITE e- NEOVISNI !  ISKORISTITE DOBIVENO VRIJEME DRUGAČIJE ! „
Živite zdravo i mislite na svoje zdravlje!


Tekst i slike preuzeti s www.hck.hr

Više..

25.10.2021.
Dan darivatelja krvi

Dan darivatelja krvi

U Hrvatskoj se 25. listopada obilježava Dan darivatelja krvi. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi, a organizirao ju je Hrvatski Crveni križ, organizacija koja danas okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj i osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.


Svim darivateljicama i darivateljima krvi čestitamo Dan darivatelja krvi!

Hvala vam na plemenitosti, solidarnosti, humanosti!

Hvala vam i u ime onih kojima ste pomogli u ozdravljenju ili im spasili život!


Više..

25.10.2021.
Podijeljena priznanja i pokloni darivateljima krvi jubilarcima

Podijeljena priznanja i pokloni darivateljima krvi jubilarcima

U povodu Dana darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, danas su Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, Grad Pazin i Općine Cerovlje, Karojba, Lupoglav  i Pićan zajednički organizirali i održali prijem za darivatelje krvi jubilarce. Prijem je održan u Velikoj vijećnici Grada Pazina.

Darivateljima krvi obratili su se gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić, potpredsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pazin, Irene Deltin, načelnik Općine Karojba, Marko Lakošeljac, načelnik Općine Pićan, Dean Močinić i načelnik Općine Lupoglav, Franko Baxa. Čestitali su im Dan darivatelja krvi i zahvalili im se na njihovoj plemenitosti, humanosti i solidarnosti. Zahvalili su im i u ime onih kojima je njihova krv pomogla u ozdravljenju ili im spasila život. Naglasili su važnost obilježavanja Dana darivatelja krvi kako bi se i druge potaklo na darivanje krvi.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin  potom je rekla nekoliko podataka o darivanju krvi u ovoj godini za razdoblje od 01. siječnja  do 11. listopada. U tom razdoblju je u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka  organizirano 10 akcija dobrovoljnog davanja krvi, ukupno su se odazvala  687 darivatelja krvi; 41 je odbijen zbog zdravstvenih razloga; prikupljeno je 646 doza krvi; 37 osoba je prvi put darovalo krv.

Rekla je da Gradsko društvo Crvenog križa Pazin ove godine ima 65 darivatelja krvi jubilarca, a da ih je na prijem pozvano 11 i to za 35, 50, 75 i 100 puta darovanu krv. Šest darivatelja krvi jubilaraca je s područja Grada Pazina,  po jedan darivatelj krvi je iz Općina Cerovlje, Karojba, Lupoglav, te dvoje iz Općine Pićan. Troje darivatelja nije moglo sudjelovati.

Dodijeljena su im priznanja i pokloni.

Darivatelji krvi s višestrukim brojem davanja krvi:  


Red.

 br.

Prezime

Ime

Broj

davanja

1.

RADOLOVIĆ

ANTON

100

2.

BAŽON

BORIS

75

3.

CRLJENICA

BRANKO

75

4.

HORVAT

NEVEN

75

5.

LUKEŽ

FRANKO

75

6.

SINČIĆ

MILIVOJ

75

7.

DAGOSTIN

MARIO

50

8.

KUŽIĆ

DOMAGOJ

50

9.

PAŠKVALIĆ

MILAN

50

10.

ANZUR

DEJLI

35

11.

BRENKO

SANJA

35

 

Više..

20.10.2021.
Radionica "Trgovanje ljudima"

Radionica "Trgovanje ljudima"

Povodom obilježavanja "Europskog dana suzbijanja trgovanjem ljudima", koji se obilježava 18.listopada, odgajateljica Pazinskog kolegija i volonterka GDCK Pazin, Paula Jurman i djelatnica Policijske uprave Pazin, Valentina Bojić održale su pedagošku radionicu pod nazivom "Trgovanje ljudima" za učenice 1. i 4. razreda Pazinskog kolegija.


Više..

18.10.2021.
Obilježen Svjetski dan oživljavanja

Obilježen Svjetski dan oživljavanja

U subotu, 16. listopada 2021.g. volonteri Gradskog društva Crvenog križa Pazin su zajedno s djelatnicima Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije - Ispostava Pazin obilježili Svjetski dan oživljavanja. Na Trgu slobode u Pazinu su građane poučavali kako spasiti život do dolaska Hitne medicinske službe.

Više..

16.10.2021.
Svjetski dan oživljavanja

Svjetski dan oživljavanja

Danas, od 10 do 12 sati na Trgu slobode u Pazinu će volonteri GDCK Pazin zajedno s Timom hitne pomoći pokazivati postupak oživljavanja!
Svake godine 16. listopada obilježava se Svjetski dan oživljavanja kako bi se podigla svijest o važnosti primjene oživljavanja.

https://www.hck.hr/novosti/svjetski-dan-ozivljavanja-svatko-moze-spasiti-zivot/10068

Više..

13.10.2021.
Seminar klubova mladih Crvenog križa Istarske županije

Seminar klubova mladih Crvenog križa Istarske županije

Proteklog vikenda u domu Crvenog križa u Novom Vinodolskom održan je seminar klubova mladih Crvenog križa Istarske županije kojem je prisustvovalo dvadesetak članova, od kojih tri iz Pazina. Tijekom trodnevnog seminara održane su radionice i predavanja na temu klimatskih promjena i mentalnog zdravlja.
Više o održanom seminaru možete pročitati na: https://www.hck-istra.hr/

Više..

7.10.2021.
Upute kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa

Upute kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa

07.10.2021.

Potres koji je sinoć pogodio Split i okolicu, uznemirio je građane diljem Hrvatske. Srećom, šteta nije velika, ali strah i stres su ostali. Dobra informiranost i znanje u ovakvim situacijama mogu biti od velike pomoći stoga vas podsjećamo kako se ponašati prije, za vrijeme i nakon potresa.
 
PRIJE POTRESA
 
Pripremite dom
Vodite računa da je važno znati gdje se nalaze glavne sklopke za struju, ventili za vodu i plin te kako se zatvaraju. Iznimno je važno i da u svojemu domu sanirate neispravne cijevi i instalacije. Potrebno je fiksirati namještaj i sve ostalo u vašemu domu što se prilikom potresa može gibati i pasti na vas i vaše ukućane. Neka ormarići s posuđem, čašama i sličnim predmetima budu dobro zatvoreni.
 
Pronađite koliko toliko sigurna mjesta u svojemu domu
 Ako dođe do potresa, nemojte trčati van. Pronađite sigurno mjesto u svojemu domu na koje se možete sakriti za vrijeme samoga potresa. Već sada otkrijte gdje su nosivi zidovi koji mogu poslužiti kao zaklon. Dobro će doći i čvrsti stol ili klupa koji vas mogu zaštiti. Ako nemate ništa od toga ili ne znate da imate, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. Ispod okvira vrata sklonite se samo ako znate da je riječ o nosivom zidu. Izbjegavajte prozore i sve drugo od stakla, a maknite se i od namještaja koji nije dobro fiksiran. Sve što može pasti na vas, opasno je.
 
Evakuacijski pribor

Imajte uvijek spreman ruksak ili torbu s osnovnim predmetima koji će vam trebati u slučaju da morate napustiti dom. Na fotografiji možete vidjeti koji su to predmeti.


 
S članovima obitelji prije dogovorite dva mjesta za sastajanje nakon potresa. Neka jedno mjesto bude blizu vašeg doma i to na otvorenom, a drugo treba biti dalje za slučaj da se ne možete naći u blizini.
 
ZA VRIJEME POTRESA

 
U ovim trenucima ključno je ostati miran. To je teško, ali podsjetite se da vam upravo sabranost može spasiti život. Sam potres ne ubija, ali život ugrožava panično ponašanje i trčanje van ili po domu na nesigurnim mjestima. Pronađite, dakle, koliko toliko sigurno mjesto i tamo se sklonite dok potres ne prođe. Kada prođe, izađite van i to dalje od zgrada, stupova i ostalih objekata koji bi vas mogli ugroziti. Ni u kojem slučaju ne koristite dizalo!

Ako vas potres zatekne u automobilu, nipošto nemojte stati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili u blizini električnih vodova. Vozilo parkirajte na otvorenom prostoru i pazite da ne smetate žurnim službama.

NAKON POTRESA

Pripremite se za činjenicu da će tlo podrhtavati i nakon „glavnog“ potresa. Ostanite mirni. Ako je moguće, uzmite što vam je potrebno iz doma i neko vrijeme ostanite vani. Ako ima ozlijeđenih u vašoj blizini, pomozite im, ali samo ako znate prvu pomoć. Pozovite hitnu pomoć i ostale žurne službe koje mogu pomoći. Svakako pratite vijesti i upute nadležnih tijela i klonite se glasina kojima je isključivi cilj širiti paniku.

KAKO SE NOSITI SA STRESOM NAKON POTRESA

razgovarajte s vašim bližnjima o tome kako ste
- ako se teško koncentrirate, radite jednostavnije zadatke
- dajte si vremena, moguće je da ćete imati neočekivane stresne reakcije tijekom sljedećih nekoliko dana
- sve reakcije su normalne nakon ovakvih kriznih događaja
- moguće je da će osobe koje otprije imaju teškoće mentalnog zdravlja ili su proživjele neko traumatsko iskustvo trebati stručnu podršku u nošenju sa situacijom
- ako stresne reakcije potraju više od mjesec dana nakon potresa i ometaju vas u svakodnevnom funkcioniranju, potražite pomoć
 

Tekst i slike preuzeti sa https://www.hck.hr/novosti/upute-kako-se-ponasati-prije-za-vrijeme-i-nakon-potresa/11038.

Više..

Kalendar događanja

Kolovoz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/623-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<