1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti

5.7.2022.
Počela Škola plivanja

Počela Škola plivanja

Danas je započela škola plivanja koju financira Hrvatski Crveni križ - Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja, a sufinanciraju Društvo Naša djeca Pazin i roditelji. Održava se u Poreču. Sudjeluje 35 djece. Prati ih 5 voditelja.

Više..

17.6.2022.
Zaštita od vrućine

Zaštita od vrućine

ZAŠTITA ZDRAVLJA OD VRUĆINE - PREPORUKE ZA JAVNOST, 2022. godina

 

Rashladite svoj dom

·         Rashladite prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu zraka između 8 i 10 sati, zatim u 13 sati i noćnu temperaturu zraka nakon 22 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju, a ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, odrasle osobe u dobi iznad 60 godina i za osobe koje imaju kronične zdravstvene tegobe.

·         Koristite hladniji noćni zrak za rashlađivanje svog doma. Otvorite sve prozore ili dignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura zraka niža.

·         Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete (ako ih imate), a posebno one koje su okrenute prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i druge električne uređaje koji mogu dodatno zagrijavati prostor.

·         Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili poslije podnevno sunce.

·         Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji, no nemojte zaboraviti kako se na taj način povećava vlažnost zraka.

·         Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioner) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

·         Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti mogućnost pojave bolesti koje mogu nastati zbog velike vrućine.

 

Klonite se vrućine

·         Sklonite se u najhladniju prostoriju stana/ kuće, posebno noću.

·         Ako stan/ kuću ne možete dovoljno rashladiti, provedite od 2 do 3 sata dnevno u hladnijem prostoru (primjerice javna zgrada koja je rashlađena).

·         Izbjegavajte izlazak iz kuće/ stana u najtoplijem dijelu dana.

·         Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate fizički raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima do 7 sati.

·         Potražite sjenu u hladu.

·         Ne ostavljajte djecu ni životinje u parkiranom vozilu.

·         Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Posebnu brigu posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih koristite zaštitne kreme s najvećim faktorom.

·         Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

 

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

·         Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno na  to upozorite djecu, trudnice, osobe starije dobi, srčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.

·         Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost hlađenja je mokrom spužvom, zamatanjem u mokre ručnike ili kupke za noge.

·         Nosite laganu široku svjetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i zaštitne naočale za sunce.

·         Koristite laganu posteljinu poput plahti po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.

·         Važno je piti dovoljno tekućine. Redovite pijte vodu ili čaj te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

·         Jedite češće manje obroke.


Pomozite drugima

·         Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljivije osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

·         Razgovarajte o toplinskom valu s vašom obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti, svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.

·         Ako je netko koga poznajete pod rizikom, pomozite mu savjetom i podrškom. Starije i oboljele osobe koje žive same treba redovito posjećivati (barem jednom dnevno).

·         Ako osobe starije dobi uzimaju lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

·         Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati.

 

Ako imate zdravstvene probleme

·         Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku i pročitajte uputu o čuvanju i skladištenju lijeka.

·         Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

 

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

·         Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite tjelesnu temperaturu.

·         Popijte vodu, čaj ili prirodni voćni sok za nadoknadu tekućine.

·         Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju. Ako imate bolne grčeve (najčešće u nogama, rukama ili trbuhu) koji se mogu javiti nakon provedenog rada ili vježbe po vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (natrij, kalij, kalcij, magnezij). U slučaju da grčevi traju duže od jednog sata potrebna je medicinska pomoć.

·         Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih zdravstvenih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

 

Ako neki član Vaše obitelji ili osoba kojoj pomažete ima vruću i suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovara, nemirna je), grčeve i/ ili je bez svijesti, odmah pozovite liječnika/ hitnu medicinsku pomoć. Dok čekate na liječnika/ hitnu medicinsku pomoć polegnite osobu u hladnijem prostoru, podignite joj noge u visinu iznad razine srca, odstranite joj odjeću i počnite s hlađenjem (hladni oblozi na vrat, ispod pazuha i na prepone ili špricanje kože s vodom temperature 25-30˚C). Izmjerite osobi temperaturu tijela i hladite ju sve dok se tjelesne temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte osobi davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Ako je osoba bez svijesti postavite ju u bočni položaj.

Cijelo vrijeme trajanja vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova!

 Važni telefonski brojevi:

 

       Hitna medicinska služba - 194

·         Europski broj za hitne službe - 112

Više..

15.6.2022.
Škola plivanja 2022 - obavijest

Škola plivanja 2022 - obavijest

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin organizira Školu plivanja u Poreču za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole od 04. do 15.07.2022.g. radnim danom u vremenu od 8.00 do 13.00 sati.
Okupljanje djece: na Autobusnom kolodvoru u Pazinu  u 7.45 sati odakle je autobusom osiguran prijevoz do Poreča i nazad. Marendu (sendvič+voda+voće) osiguravaju Društvo „Naša djeca“ Pazin i GDCK Pazin. Tijekom boravka na plaži i moru o djeci će brinuti 5 voditelja, volonteri i/ili djelatnik GDCK Pazin.
Djeca sa sobom trebaju ponijeti: ručnike, kostime, odjeću za presvući, kremu za sunčanje, kapu-šešir, vodu ili sok, društvene igre (po želji).
Povratak djece u Pazin: oko 13.00 sati.
Sufinanciranje Škole plivanja: 100,00 kn.
Škola plivanja će se provoditi na gradskoj plaži.
Za dodatne informacije možete nas nazvati na broj 052/624-079, 623-405, 091/5392549.
Molimo Vas da prije početka Škole plivanja ispunite Izjavu o suglasnosti roditelja i privolu – obrasce možete preuzeti u prostorijama Društva ili na web stranici.
U slučaju sumnje na koronavirus, odnosno pojave simptoma infekcije dišnih puteva: temperatura, grlobolja, kašalj, kratak dah, otežano disanje, odmah obavijestite voditelje Škole plivanja ili djelatnike Crvenog križa.

Više..

15.6.2022.
U Pazinu održana radionica uoči  Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba

U Pazinu održana radionica uoči Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba

U pazinskom Spomen domu nastavlja se ciklus radionica posvećenih starijim osobama. U ponedjeljak, 13. lipnja, povodom Svjetskog dana svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba održana je radionica pod nazivom “Pravna zaštita starijih osoba - Izazovi i mogućnosti u Istarskoj županiji”.

 

Radionicu je, u ime organizatora Centra za socijalnu skrb Pazin, otvorila ravnateljica Pavita Jelinčić, koja je istaknula da je poznavanje vlastitih prava, ne samo preduvjet za podizanje kvalitete života  starijih osoba, već i izravna prevencija njihova zlostavljanja. Predstavila je voditeljicu radionice, Jelenu Pereša, dipl. pravnicu s pravosudnim i javnobilježničkim ispitom, certifikatom iz Realitetne terapije te drugim edukacijama iz područja djelatnosti socijalne skrbi s preko 22 godine radnog iskustva u pravosuđu, javnom bilježništvu, te na pravnim poslovima i radu savjetovališta pri Obiteljskom centru u Puli, u kojemu radi već 13 godina.

Što znači pojam „pravna zaštita starijih osoba“, može li se i treba li se baš sve regulirati te jesu li propisi u skladu sa stvarnim životnim potrebama, samo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo na jučerašnjoj radionici. Kroz radionicu sudionici su imali prilike upoznati se s trenutno dostupnim resursima i mogućnostima poboljšanja životnih uvjeta za podmirenje potreba starijih osoba kroz osiguravanje pravodobnosti, obuhvata i bolje ciljanosti socijalnih usluga osobama treće životne dobi u Istarskoj županiji. Na kraju radionice gđa. Jelena Preša istaknula je rizike s kojima se često susreću starije osobe. Osim najčešćih rizika kao što su prijevare, spomenula je i izazove s kojima se osobe starije životne dobi suočavaju prilikom rješavanja imovinskopravnih pitanja između roditelja i odrasle djece, nakon čega je prisutnima predočila moguća rješenja u cilju njihove zaštite.

Podsjećamo kako se projekt „SOS – skrb o starijima“, kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Pazin s partnerima Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin, provodi u sklopu izgradnje Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Ukupna vrijednost projekta iznosi 54.720.608,72 HRK, od čega EU sufinancira iznosom od 10.817.210,07 HRK. Projekt je prijavljen u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.   

 

 

   

 

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Hrvatskog Crvenog križa Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Više..

13.6.2022.
Svim darivateljima krvi čestitamo Svjetski dan darivatelja krvi!

Svim darivateljima krvi čestitamo Svjetski dan darivatelja krvi!

Svake godine 14. lipnja obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi širom svijeta i tom prigodom želi se javno zahvaliti, ali i istaknuti izuzetan doprinos dobrovoljnih – neplaćenih darivatelja krvi u opskrbi nacionalnog zdravstvenog sustava s dostatnim količinama sigurne krvi i krvnih pripravaka.
 
Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Učinkovit program darivanja krvi ključan je za zadovoljavanje potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnodopskog vremena, kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa, kada postoji porast potražnje za krvlju ili kada to utječe na normalan rad zdravstvenih usluga.

Zbog pandemije bolesti COVID-19 proteklo razdoblje je bilo posebno izazovno i zahtjevno za organizaciju i provedbu akcija davanja krvi jer se zbog opasnosti od širenja zaraze moralo raditi po preporukama i poštivati strogo propisane epidemiološke mjere. Cjelokupna situacija odrazila se na broj prikupljenih doza krvi jer su mnogi darivatelji bili spriječeni odazvati se na akcije davanja krvi zbog mjere izolacije ili samoizolacije, kao i organiziranog rada od kuće. Osobito je to bilo problematično kad se proširila zaraza omikron varijantom virusa COVID-19, zbog velikog broja oboljelih. Zabilježen je i manji odaziv mladih jer se nisu u potpunosti održale već tradicionalne akcije davanja krvi s maturantima, kao i na mnogim fakultetima, jer su često imali nastavu i predavanja putem interneta.

Unatoč svemu, u organizaciji društava Crvenog križa, prikupljenim dozama krvi do sada su uvijek podmirene sve iskazane potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima u Republici Hrvatskoj, ali ponekad uz dosta poteškoća.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi je podići globalnu svijest o potrebi dostatne sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju osobama kojima donirana krv spašava život, te redovito organiziranje i provođenje akcija dobrovoljnog davanja krvi. Ovogodišnjim sloganom "Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život" želi se skrenuti pozornost na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica. Iznimno je važno da se darivateljima krvi da što veća pozornost jer je to način da se i drugi ljudi motiviraju na ovaj plemeniti čin.

Svim dobrovoljnim davateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi koja je mnogima spasila život!
 
 Tekst preuzet s www.hck.hr

Više..

24.5.2022.
Škola plivanja - obavijest o upisima

Škola plivanja - obavijest o upisima

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin organizirati će Školu plivanja za učenike 1. i 2. razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin (matična i područne). Škola plivanja provodi se u okviru projekta "Sigurnost na vodi" Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa.

Škola plivanja  će se organizirati u Poreču radnim danom od 04. do 15.07.2022.g. Polazak iz Pazina organiziranim autobusom je u 8.00 sati, a povratak u 13.00 sati.

Marendu za sve sudionike osigurati će Društvo "Naša djeca"  Pazin i GDCK Pazin.

Upisi u Školu plivanja traju od 01. do 03.06.2022.g. od 09.00 do 15.00 sati. Prijaviti se može osobno u prostorijama Društva (Prolaz Ernesta Jelušića 2, Pazin) ili na telefon 052/624-079; 623-405. Prednost pri upisu imati će neplivači.

Popis sudionika Škole plivanja biti će objavljen na oglasnoj ploči i web stranici Gradskog društva Crvenog križa Pazin 15.06.2022.g.

Više..

12.5.2022.
Akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi

Akcija mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi

Danas su Gradsko društvo Crvenog križa Pazin i Patronažna služba Istarskih domova zdravlja - Ispostava Pazin u povodu obilježavanja Tjedna Crvenog križa i Međunarodnog dana sestrinstva na Trgu slobode u Pazinu organizirali akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi.

Više..

9.5.2022.
Aktivnosti u Tjednu Crvenog križa

Aktivnosti u Tjednu Crvenog križa

U Tjednu Crvenog križa Gradsko društvo Crvenog križa Pazin organizira:

- četvrtak, 12. svibnja 2022.g. od 9 do 11 sati na Trgu slobode u Pazinu - Mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi - u suradnji s Patronažnom službom Istarskih domova zdravlja - Ispostava Pazin, čime će se obilježiti i Međunarodni dan sestrinstva,


- petak, 13. svibnja 2022.g. od 9 do 17 sati (pauza od 12 do 13 sati) u dvorani Istra Spomen doma u Pazinu - Akcija darivanja krvi - u suradnji s Kliničkim zavodom za Transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka.

Više..


14.4.2022.
Sretan Uskrs!

Sretan Uskrs!

Želimo radosne i mirne uskrsne blagdane svima, a posebno našim članovima, volonterima, darivateljima krvi, korisnicima i suradnicima!

Više..

Kalendar događanja

Ožujak
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/623-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<