1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti


16.10.2020.
Edukacija voditelja Nordijskog hodanja u sklopu projekta DCKIŽ “Korak za srce“

Edukacija voditelja Nordijskog hodanja u sklopu projekta DCKIŽ “Korak za srce“

Društvo Crvenog križa Istarske županije je prošle godine započelo s aktivnošću Nordijskog hodanja  u sklopu projekta  „Korak za srce“.  Kako je jedan od javnozdravstvenih prioriteta u Istarskoj županiji upravo „Prevencija i rehabilitacija kardiovaskularnih bolesti “ odlučili su i u ovoj godini nastaviti s tom aktivnošću. Aktivnost je lijepo prihvaćena na terenu pa su  u dogovoru s Istarskim domovima zdravlja odlučili u 2021. godini proširiti Nordijsko hodanje na područje cijele županije. Stoga je u subotu 10. listopada 2020.g., u organizaciji Društva Crenog križa Istarske županije, trenerica Kristina Jurić održala prvi dio edukacije voditelja Nordijskog hodanja. Edukaciji je prisustvovalo 10 polaznika iz GDCK Buzet, Labin, Pazin i Pula. Nakon odrađenog uvodnog predavanja i treninga na terenu polaznici edukacije će nastaviti edukaciju kroz praktični dio gdje će raditi s grupama koje hodaju na području naše županije. Cilj je proširiti ovu važnu aktivnost na što više korisnika u našoj zajednici jer je dokazano da ima izrazito pozitivne učinke na lokomotorni, kardiovaskularni te respiratorni sustav.


Tekst i slika preuzeti s www.hck-istra.hr

 

Više..

14.10.2020.
Učenici Pazinskog kolegija razveselili korisnike Dnevnog boravka za starije osobe Pazin

Učenici Pazinskog kolegija razveselili korisnike Dnevnog boravka za starije osobe Pazin

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, djelatnici i učenici Pazinskog kolegija nisu bili u mogućnosti ugostiti korisnike Dnevnog boravka za starije osobe Pazin, što su činili prethodnih godina, zbog epidemije koronavirusa. Stoga su izdvojili svoje vrijeme za pisanje pisama i izradu narukvica prijateljstva za njih. U sklopu projekta Kolegij - prijatelj zajednice vesela pisma i narukvice prijateljstva stigle su u ruke naših korisnika. Korisnike su pisma iznenadila i uljepšala im dan.

Galerija

Više..

8.10.2020.
Edukacija edukatora na temu "Prevencija trgovanja ljudima"

Edukacija edukatora na temu "Prevencija trgovanja ljudima"

U subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna 2020.g. u prostorima Društva Crvenog križa Istarske županije održana je edukacija za edukatore na temu „Prevencija trgovanja ljudima“. Na edukaciji je prisustvovalo 13 osoba iz svih GDCK. Tema trgovanja ljudima svakim danom se sve više spominje i prepoznaje u našem društvu. Trgovanje ljudima predstavlja ozbiljan zločin i tešku povredu ljudskih prava. Nažalost, diljem svijeta žene, muškarci i djeca kupuju se, prodaju i izrabljuju sve s ciljem stjecanja dobiti. Radionica ima za cilj osvijestiti našu zajednicu da se bez obzira gdje živimo, bilo to u malim mjestima ili velikim gradovima svakome od nas to može dogoditi. Zato su prevencija i znanje najbolji način u borbi protiv ove teške teme. Edukacija je održana kao uvod u Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima koji se obilježava 18. listopada. Trenerice na radionici bile su Dajana Medić i Valentina Filajdić.

Preuzeto sa www.hck-istra.hr

Više..

8.10.2020.
ZAVRŠENA OBUKA ZA OSNOVNU JEDINICU INTERVENTNOG TIMA HCK

ZAVRŠENA OBUKA ZA OSNOVNU JEDINICU INTERVENTNOG TIMA HCK

U organizaciji DCKIŽ održana je Obuka za osnovnu jedinicu interventnog tima HCK. Nakon uspješno odrađenog dvodnevnog teorijskog dijela treninga ovaj vikend 13 volontera iz GDCK Labin i Pazin odradili su i praktični dio treninga uz pomoć instruktora HCK s područja IŽ. Tečaj je prošao u radnoj atmosferi s puno primjera iz prakse. Vatrogasci iz JVP Labin pružili su logističku potporu.


Preuzeto sa www.hck-istra.hr

 Galerija

Više..

8.10.2020.
SOLIDARNOST NA DJELU 2020.

SOLIDARNOST NA DJELU 2020.

Danas se provodi 48. akcija "Solidarnost na djelu 2020" kao zajednička akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa. Akcija se provodi pod sloganom "Ne dvoji, za drugog izdvoji".
Gradsko društvo Crvenog križa Pazin akciju će provesti u suradnji sa školama, te će danas od 10.00 do 12.00 sati djelatnici i volonteri biti na Trgu slobode u Pazinu.
U akciji će se prikupljati novac. Građanima će za donirani novac biti uručen novčani bon. Bon će imati oznaku vrijednosti od jedne ili pet kuna, pripadajući broj, te pečat Gradskog društva Crvenog križa Pazin.
Darovani novac namijeniti će se za nabavu artikala za pripremu paketa povodom novogodišnjih blagdana koji će se podijeliti osobama u potrebi.

Više..

1.10.2020.
Međunarodni dan starijih osoba i Dekada zdravog starenja 2020 - 2030

Međunarodni dan starijih osoba i Dekada zdravog starenja 2020 - 2030

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 14. prosinca 1990. godine Odluku (45/106) prema kojoj se 1. listopada obilježava Međunarodni dan starijih osoba, s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi. Starost nije bolest, već je starost životno razdoblje povezano s dobi iznad 65 godina. Starenje počinje od začeća i traje do smrti kao prirodan, ireverzibilan proces koji stalno napreduje. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana starijih osoba povezana je s oboljenjem COVID-19 i osobama starije dobi.

Demografsko starenje

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu živi približno jedna milijarda ljudi u dobi iznad 60 godina, a daljnja predviđanja ukazuju na porast broja osoba starije dobi (iznad 65 godina) i do dvije milijarde do 2050. godine. Udio osoba starije dobi u svijetu sve je veći pa postaje globalni trend zbog kojeg se sve više mijenjaju društveni i ekonomski odnosi.
 
Starenje populacije u 21. stoljeću postaje javnozdravstveni prioritet jer je starijim osobama potrebno omogućiti što duži životni vijek u dobrom zdravlju. Funkcionalno sposobna i zdrava osoba starije dobi može biti koristan član zajednice i potencijal za prijenos umijeća, vještina i radnog iskustva na mlađu dob.
 
Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Hrvatskoj živi 758.633 starijih osoba (17,7 posto) od 65 i više godina. Prosječna dob stanovnika su 42 godine pa Republika Hrvatska spada u jednu od najstarijih nacija Europe. Sve se više nameće pitanje novih modela zdravstvene zaštite i skrbi o starijim osobama, a ulaganje u zdravo starenje postaje neizbježno zbog održivosti mirovinskog sustava.

Dekada zdravog starenja, 2020-2030

 
Na 73. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije održanoj 3. kolovoza 2020. godine, proglašena je „Dekada zdravog starenja 2020-2030“, kao poziv svim državama svijeta o značaju desetogodišnjeg razdoblja za poduzimanje zajedničkih akcija zbog unapređenja života starijih ljudi, njihovih obitelji i zajednica u kojima žive. Konkretne akcije određene su prioritetima o zdravom starenju, kako bi se ukazalo na njihovu važnost jer je potrebno: povezati sve ljude svijeta izgradnjom zajedničke platforme za inovacije; planirati akcije koje kreiraju nove politike za duži život; prikupljati globalne podatke i promicati istraživanja o potrebama starijih osoba; organizirati dugotrajnu zdravstvenu i socijalnu skrb prema potrebama starijih osoba; osigurati ljudske resurse za provođenje integrirane skrbi za starije osobe; pokrenuti globalnu kampanju protiv „dobizma“ i promjene razmišljanja i djelovanja o godinama i starenju; podržati ekonomska ulaganja i bolje razumijevanje zdravog starenja; razvijati globalnu mrežu prijateljskih gradova o zdravom starenju.

Zdravo starenje i COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija definira „zdravo starenje“ kao proces održavanja zdravlja i funkcionalne sposobnosti, koji omogućava blagostanje u starijoj dobi i u sredini koja podržava njihovo samostalno socijalno uključivanje, dostojanstveno, bez predrasuda i diskriminacije. Osnove za zdravo starenje postavljaju se u mlađoj životnoj dobi pozitivnim zdravstvenim ponašanjem. Najčešće zdravstvene poteškoće koje se javljaju u starijoj dobi vezane su uz kronične nezarazne bolesti (visoki krvni tlak, dijabetes, ozljede i dr.), uz prateće promjene koje zahvaćaju i druge organe (vid ili sluh).
 
Pojavom oboljenja COVID-19 u 2020. godini starije osobe trebaju biti posebno zaštićene od širenja zaraze koronavirusom poštujući preporučene epidemiološke mjere (izbjegavati javna okupljanja, održavati socijalne kontakte telefonom, održavati fizičku udaljenost od jednog metra u kontaktu sa članovima obitelji ili drugim bliskom osobama, održavati higijenu doma, osobnu higijenu, a posebno higijenu ruku).
 
Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i osobama starije dobi jer se izraz „dobizam“ (engl. Ageism) razvio s negativnim značenjem. Vizija Europske politike za dobrobit i zdravlje 2020. godine temelji se na razvoju društvenih i ekonomskih promjena izgradnjom prijateljske okoline (engl. Age-friendly) u kojoj je starenje „prilika“, a nije „teret“ za društvo. Svaka osoba bi trebala imati priliku živjeti zdrav i dug život, što ovisi o više čimbenika (individualni, socijalni, okolišni i dr.) i njihovoj interakciji.

Uloga IFRC i Hrvatskog Crvenog križa

 
Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) poziva nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na smanjivanje svih oblika „dobizma“ i na razvoj međugeneracijske solidarnosti te stvaranje pozitivnog stava o starenju. Početkom 2019. godine u IFRC je osnovana savjetodavna radna skupina „Zdravo starenje“ (eng. Healthy Ageing Advisory Group), čiji je član i Hrvatski Crveni križ, a s ciljem osnaživanja postojećih i razvoja novih programa za starije osobe u radu nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
 
Hrvatski Crveni križ i društva Crvenog križa provode različite programe (Pomoć u kući, Dostava obroka, Dnevni boravak) za starije osobe. Zbog prevencije širenja koronavirusa aktivnosti se odvijaju u skladu sa zaštitnim mjerama za očuvanje zdravlja starijih osoba.
 
Iz Hrvatskog Crvenog križa je tijekom epidemije COVID-19 pružena humanitarna pomoć za 21.431 stariju osobu (paketi hrane i higijenskih potrepština, dostava namirnica, lijekova i dr.).
 
Izvori:

https://www.who.int/initiatives/decade-of-healthy-ageing
 
https://www.un.org/en/observances/older-persons-day


Preuzeto sa www.hck.hr

Više..

1.10.2020.
Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin je danas, u suradnji s Gradom Pazinom, obilježilo Međunarodni dan starijih osoba u dvorani Istra u Spomen domu.

Sudjelovali su gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina, Nevija Srdoč te ostali djelatnici Grada Pazina, predsjednica Sindikata umirovljenika - Podružnica Pazin - Mirjana Monas, predsjednik Udruge umirovljenika Pazinštine – Damir Črnja, članovi radnog tima za izgradnju Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin, djelatnici GDCK Pazin, predstavnici medija i korisnici Dnevnog boravka za starije osobe Pazin.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin je pozdravila sve prisutne, a najljepši pozdrav uputila je svim starijim osobama, a posebno  korisnicima Dnevnog boravka za starije osobe Pazin i korisnicima kojima se pruža socijalna usluga pomoć u kući u čast kojih je organizirano ovo druženje. Čestitala je Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava od 1990.g. odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda s ciljem unaprjeđenja i očuvanja zdravlja, funkcionalne sposobnosti i kvalitete života starijih osoba, te podrazumijeva aktivno sudjelovanje i sigurnost starijih osoba u zajednici u kojoj žive.

Predstavila je programe koje GDCK Pazin provodi s ciljem poboljšanja kvalitete života starijih osoba: pružanje socijalne usluge pomoć u kući i Dnevni boravak za starije osobe Pazin. Naglasila je da bez podrške Jedinica lokalne samouprave i  bez više različitih izvora financiranja (JLS, Istarska županija, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike GDCK Pazin ne bi bilo u mogućnosti provoditi navedene programe.

Rekla je da je GDCK Pazin u  listopadu prošle godine  prijavilo projekt SOS – SKRB O STARIJIMA koji je dio većeg projekta kojeg Grad Pazin planira već duže vrijeme, a to je izgradnja Doma za starije osobe i  Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin.  Projekt je prijavljen na poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u partnerstvu s Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin. Prije nekoliko dana dobivena je obavijest da je projekt prošao 2. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava koja obuhvaća administrativnu provjeru, provjeru prihvatljivosti prijavitelja i partnera, projekta i aktivnosti, troškova, ocjenu kvalitete, te je upućen u 3. fazu – donošenje Odluke o financiranju.

Gradonačelnik Grada Pazin je zatim održao prezentaciju izgradnje Doma za starije osobe i  Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Rekao je što je do sada učinjeno, te što slijedi. U 2020. dobivena je građevinska dozvola i u tijeku je priprema javne nabave za izgradnju i početak gradnje 1. faze. U 2021. godini slijedi nastavak gradnje. U 2022. godini planira se nastavak gradnje, opremanje, osnivanje ustanove i tehnički pregled, dobivanje uporabne dozvole. U 2023. godini očekuje se početak rada Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga (pomoć u kući i poludnevni boravak za starije osobe). Predstavio je izgradnju građevine u dvije faze, funkcionalnu organizaciju prostora glavne zgrade, kapacitet doma, troškove izgradnje i opremanja, te način financiranja izgradnje i opremanja, projekt „SOS – SKRB O STARIJIMA“. Sudionici su imali priliku vidjeti kako će izgledati građevina izvana i iznutra. Čestitao je Međunarodni dan starijih osoba.

Nazočnima su se obratili i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pazin, te predsjednici udruga umirovljenika.


https://www.pazin.hr/u-znaku-inkluzivne-skrbi-i-skorog-pocetka-izgradnje-doma-za-starije-obiljezen-medunarodni-dan-starijih-osoba/ 

Više..

24.9.2020.
OBUKA ZA OSNOVNU JEDINICU INTERVENTNOG TIMA HCK

OBUKA ZA OSNOVNU JEDINICU INTERVENTNOG TIMA HCK

U subotu i nedjelju, 19. i 20. rujna 2020.g. u organizaciji Društva Crvenog križa Istarske županije održana je Obuka za osnovnu jedinicu HCK. Treningu je pristupilo 11 polaznika iz GDCK Labin te 4 iz GDCK Pazin. Ovo je prvi trening održan na području Istarske županije po novim Smjernicama za Operativne snage HCK. Prvi vikend odrađen je teorijski dio obuke dok će se 3. i 4. listopada 2020.g. održati praktični dio treninga. Obuku su održali instruktori HCK s područja Istarske županije.

Preuzeto sa www.hck-istra.hr 

Više..

15.9.2020.
Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježen je 12. rujna 2020.g.

Uslijed pandemije koronavirusa i poteškoća u organiziranju aktivnosti, prvenstveno u školama, Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i Globalni referentni centar za prvu pomoć, odlučili  su odgoditi planiranu temu „Prva pomoć u školi” za Svjetski dan prve pomoći  2020. godine.
Svi već proizvedeni materijali, edukativni letci i studije ponovno će se koristiti za sljedeću kampanju 2021. godine. Ovogodišnja tema stoga je posvećena aktivnostima koje se vežu uz Covid 19.
 
Nalazimo se u vremenu kada se humanitarne organizacije nalaze na određenoj prekretnici. Potrebno je stvoriti i razviti nove pristupe za osnaživanje zajednica u budućnosti. Usprkos trenutnoj globalnoj zabrinutosti vezanoj uz COVID-19 i fokusiranosti na prevenciju, sprječavanje širenja i liječenje, ostale bolesti i ozljede su još uvijek prisutne. Pravovremenim i pravilnim pružanjem prve pomoći može se spriječiti opterećenost zdravstvenog sustava.

Trenutna kriza ima utjecaj na tečajeve prve pomoći kako za predavače tako i za volontere, mnogi tečajevi ili radionice su odgođeni ili im je smanjen broj. Iznimno je važno da društva Crvenog križa koja održavaju tečajeve primjenjuju sve preporučene mjere za sprečavanje širenja koronavirusa te da dijele informacije o preventivnim mjerama posebno zbog poplave lažnih vijesti kojima smo svi izloženi.
Društva Crvenog križa moraju razmotriti i izabrati najbolje načine komunikacije za prenošenje informacija ovisno o okolnostima i ljudima kojima se obraća, poštujući smjernice i ciljane grupe (djeca, mladi, roditelji, učitelji(profesori), stariji. Potrebno je obratiti pozornost na sadržaj i način podučavanja s obzirom na dob, spol, etničku pripadnost i invalidnost, koristiti digitalne medije za prenošenje informacija te uključivati poruke o prevenciji širenja koronavirusa. Postoji samo nekoliko izmjena u trenutačnim preporučenim protokolima o prvoj pomoći, a većina se odnosi na sprečavanje ili minimiziranje rizika od prijenosa virusa.
COVID-19 je najveća svjetska kriza zadnjih godina, tisuće života je izgubljeno, a svjetska se ekonomija vjerojatno suočava s najgorom recesijom od 1930-ih. Rezultat toga su gubitci radnih mjesta i prihoda za mnoge ljude, što je nanijelo štetu zdravlju i održivom razvoju. Između veljače 2020. i lipnja 2020. došlo je do značajnog smanjenja pristupa medicinskoj pomoći te mogućnosti održavanja edukacija iz prve pomoći. Ljudi se i dalje ozljeđuju i razbolijevaju, međutim, danas se mnogi ustručavaju nazvati hitne službe ili ne žele otići u bolnicu zbog straha od izlaganja zarazi koronavirusom. Osobe koje nemaju znanje iz prve pomoći, bespotrebno pristupaju stručnoj medicinskoj  pomoći, i tako povećavaju rizik od izloženosti virusu te opterećuju zdravstveni sustav. Hitne službe i bolnice (npr. u velikim gradovima) mogu biti prekapacitirane što opet dovodi do odgođene pomoći.
Ključne poruke:
 

  • Širite činjenice, a ne strah. #SpreadFactsNotFear
  • U edukaciju iz prve pomoći uključiti preporuke za sprečavanje koronavirusa.
  • Svjetski dan prve pomoći ujedno je prilika da pokažemo našu zajedničku zahvalnost za 13 milijuna volontera na njihovu izuzetnu predanost humanitarnom cilju i našim temeljnim načelima, zahvalimo im na dobroti, hrabrosti i nesebičnosti.


Upute za pružanje prve pomoći tijekom COVID-19

Preuzeto sa www.hck.hr

Više..

Kalendar događanja

Travanj
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 24 25 26 27 28
29 30


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/623-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<