HRVATSKI CRVENI KRIŽ - GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA PAZIN
1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti

12.7.2019.
Završena Škola plivanja 2019.g.

Završena Škola plivanja 2019.g.

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin organiziralo je Školu plivanja s ciljem da se zaštiti život i zdravlje djece kroz prevenciju nesreća vezanih uz vodu/more, smanji rizik od ozljeđivanja te utapanja djece tijekom boravka uz vodu i u vodi, usvoje i poboljšaju plivačke vještine korisnika, osvijesti i educira korisnike o opasnostima povezanim s vodom  i u vodi, te kodovima sigurnosti na vodi.

Kod korisnika se potiče razvoj pozitivnih osobina ličnosti, samopouzdanja, te razvija motoričke i funkcionalne sposobnosti, podiže razina osviještenosti o očuvanju okoliša uz vodu, razvija prijateljstvo i suradnja te širi znanje o Crvenom križu.

Škola plivanja se održava u Poreču od 2014.g., prije toga se održavala na potoku u Pazinu (od 2004.g.).

Ove godine Škola plivanja organizirala se od 1. do 12. srpnja za 40 učenika  1. i 2. razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin (matična i područne). U provedbu je bilo uključeno 6 voditelja i nekoliko volontera te djelatnici Crvenog križa. Bilo je prijavljeno 77 djece. Prednost za upis imala su djeca neplivači i oni koji nisu sudjelovali u školi plivanja.

Prijevoz do Poreča i natrag bio je organiziran autobusom.

Organizirale su se i razne radionice i igre u vodi i izvan nje, te tematski dani.

Kako bi se prilagodilo samu obuku i način rada voditelji su proveli inicijalno ispitivanje korisnika, te finalno ispitivanje - koje će poslužiti za ocjenu uspješnosti projekta.

Društvo Naša djeca Pazin je svaki dan za sve sudionike osiguralo sendvič, vodu i voće.  

U listopadu ili studenom 2019.g.u dogovoru s vrtićem i školama u Pazinu organizirati će se seminar „Slučajni spasilac“ – namijenjen odgajateljima, učiteljima i profesorima koji s djecom provode aktivnosti vezane uz vodu (more/bazen). Na tečaju se uči pružanje prve pomoći i osnovne tehnike spašavanja iz vode. Tečaj traje 10 školskih sati.

Parteri u provođenju aktivnosti su: Društvo Naša djeca Pazin, Športsko rekreativni klub Vita i odgojno obrazovne ustanove u Pazinu.

Hrvatski Crveni križ je za provedbu Škole plivanja i seminara „Slučajni spasilac“ odobrio 43.880,00 kn u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“. Školu plivanja sufinancirali su roditelji u iznosu od 150,00 kn po djetetu.

Više..

1.7.2019.
Počela je Škola plivanja

Počela je Škola plivanja

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin započelo je s provođenjem Škole plivanja u Poreču za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole. Škola plivanja provodi se radnim danom od 01. do 12.07.2019.g. u vremenu od 8.00 do 13.00 sati. Školu plivanja financira Hrvatski Crveni križ - Služba spašavanja života na vodi i ekološe zaštite priobalja u sklopu projekta "Sigurnost na vodi", a sufinanciraju roditelji. Prijevoz je organiziran autobusom. Marendu osigurava Društvo „Naša djeca“ Pazin. Tijekom boravka na bazenu, plaži i moru o djeci će brine 6 voditelja, volonteri i/ili djelatnik GDCK Pazin. Škola plivanja će se provoditi na gradskoj plaži i u bazenu hotela Diamant.

Više..

24.6.2019.
Zaštita zdravlja od velikih vrućina

Zaštita zdravlja od velikih vrućina

ZAŠTITA ZDRAVLJA OD VELIKE VRUĆINE - PREPORUKE ZA JAVNOST, 2019.

 

Rashladite svoj dom

·         Rashladite prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu zraka između 8.00 i 10.00 sati, u 13.00 sati i noćnu temperaturu zraka nakon 22.00 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju, a ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, starije osobe od 60 godina i za osobe koje imaju kronične zdravstvene probleme.

·         Koristite hladniji noćni zrak za rashlađivanje svog doma. Otvorite sve prozore ili dignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura zraka niža.

·         Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete (ako ih imate), a posebno one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i druge električne uređaje koji mogu dodatno zagrijavati prostor.

·         Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

·         Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji, no nemojte zaboraviti kako se na taj način povećava vlažnost zraka.

·         Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioner) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

·         Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35˚C neće spriječiti mogućnost pojave bolesti vezane uz velike vrućine.

 

Klonite se vrućine

·         Sklonite se u najhladniju prostoriju Vašeg stana/ kuće, posebno noću.

·         Ako Vaš stan/ kuću ne možete održati hladnim, provedite od 2 do 3 sata dnevno u hladnijem prostoru (primjerice javna zgrada koja je rashlađena).

·         Izbjegavajte izlazak iz kuće/ stana u najtoplijem dijelu dana.

·         Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima do 7 sati.

·         Potražite sjenu u hladu.

·         Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

·         Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Posebnu brigu posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih koristite zaštitne kreme s najvećim faktorom.

·         Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

 

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

·         Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno na  to upozorite djecu, trudnice, osobe starije dobi, srčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.

·         Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u mokre ručnike, hlađenje mokrom spužvom, kupke za noge i sl.

·         Nosite laganu široku svjetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu na glavu i nosite sunčane zaštitne naočale.

·         Koristite laganu posteljinu, plahte, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.

·         Važno je piti dovoljno tekućine. Pijte redovito vodu ili čaj te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

·         Jedite češće manje obroke.


Pomozite drugima

·         Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljivije osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

·         Razgovarajte o toplinskom valu s Vašom obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti, svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.

·         Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom, pomozite mu da dobije savjet i podršku. Starije i oboljele osobe koje žive same treba redovito posjećivati (barem jednom dnevno).

·         Ako uzimaju lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

·         Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati.

 

Ako imate zdravstvene probleme

·         Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku i pročitajte uputu o čuvanju i skladištenju lijeka u uputi o lijeku.

·         Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

 

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

·         Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite tjelesnu temperaturu.

·         Popijte vodu, čaj ili prirodni voćni sok za nadoknadu tekućine.

·         Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju. Ako imate bolne grčeve (najčešće u nogama, rukama ili trbuhu), koji se mogu javiti nakon provedenog rada ili vježbe po vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (natrij, kalij, kalcij, magnezij). U slučaju da grčevi traju duže od jednog sata potrebna Vam je medicinska pomoć.

·         Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih zdravstvenih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

 

Ako neki član Vaše obitelji ili osoba kojoj pomažete ima vruću i suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ ili je bez svijesti, odmah pozovite liječnika/ hitnu medicinsku pomoć. Dok čekate na liječnika/ hitnu medicinsku pomoć, polegnite osobu u hladnu prostoriju, podignite joj noge u visinu iznad razine srca, odstranite joj odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem (hladni oblozi na vrat, pod pazuhe i na prepone ili špricanje kože vodom temperature 25–30˚C). Izmjerite osobi temperaturu tijela. Osobu hladite sve dok se tjelesne temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte osobi davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobu bez svijesti postavite u ležeći bočni položaj.


Cijelo vrijeme trajanja velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova!

 

Važni telefonski brojevi

·         Hitna medicinska služba -194

·         Jedinstveni europski broj za hitne službe - 112

Više..

24.6.2019.
Sudjelovanje GDCK Pazin na bakljadi

Sudjelovanje GDCK Pazin na bakljadi

22. i 23.06.2019.g. je Društvo Crvenog križa Istarske županije organiziralo izlet u Solferino za mlade koji su sudjelovali na Međužupanijskom natjecanju mladih Istarske i Proimorsko-  goranske županije, te djelatnike i volontere koji rade s mladima. Iz Gradskog društva Crvenog križa Pazin sudjelovalo je 6 osoba. Sudionici su posjetili Muzej Crvenog križa u Castiglioneu, kosturnicu i sudjelovali su u bakljadi.


"Bitka kod Solferina se odigrala 24. lipnja 1859. nedaleko grada Solferina u sjevernoj Italiji. U bitci su se sukobile austrijska vojska na jednoj strani i francuske i talijanske trupe na drugoj. Bitka je trajala 15 sati, a oko 300 000 vojnika je učestvovalo u bitci koja je prerasla u krvavu borbu na život i smrt. Borba se vodila na velikoj vrućini na vrlo teškom terenu sve dok nevrijeme nije zaustavilo borbu.

U knjizi Sjećanja iz Solferina švicarski poduzetnik Henri Dunant (1825.-1910.), koji je prisustvovao bitci, opisuje svoja iskustva. Dunnantova knjiga sastoji se iz dva dijela. U prvom dijelu s gorčinom opisuje bitku dok je drugi dio rasprava što se može napraviti da bi se smanjio broj žrtava u ratu.

Izravna posljedica Dunnanove knjige je osnivanje Crvenog križa, koji računa 24. lipnja 1859. kao dan svog osnutka. Najveći gubitnici su bile desetine tisuća poginulih i povrijeđenih. Forlmalni pobjednici su bili Francuska i Sardinija (pod zapovjedništvom Napoleona III. i Viktora Emanuela II.). Posljedica bitke je ujedinjavanje Papinske DržaveModeneRomagneToscaea i Kraljevine dviju Sicilija u Kraljevinu Italiju 17. ožujka 1861."

Preuzeto s https://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_kod_Solferina

Više..

19.6.2019.
Škola plivanja 2019.

Škola plivanja 2019.

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin organizirati će Školu plivanja u Poreču za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole od 01. do 12.07.2019.g. radnim danom u vremenu od 8.00 do 13.00 sati. Školu plivanja financira Hrvatski Crveni križ - Služba spašavanja života na vodi i ekološe zaštite priobalja u sklopu projekta "Sigurnost na vodi".

Okupljanje djece: iza parkirališta Spomen doma u 7.45 sati odakle je autobusom osiguran prijevoz do Poreča i nazad. Marendu (sendvič+voda+voće) osigurava Društvo „Naša djeca“ Pazin. Tijekom boravka na bazenu, plaži i moru o djeci će brinuti 6 voditelja, volonteri i/ili djelatnik GDCK Pazin.

Djeca sa sobom trebaju ponijeti: ručnike, kostim/odjeću za presvući, kremu za sunčanje, kapu-šešir, vodu ili sok, društvene igre (po želji).

Povratak djece u Pazin: oko 13.00 sati.

Sufinanciranje Škole plivanja: 150,00 kn.

Škola plivanja će se provoditi na gradskoj plaži i u bazenu hotela Diamant.

Za dodatne informacije možete nas nazvati na broj 052/624-079, 623-405, 091/5392549.

 Molimo Vas da prije početka ispunite Izjavu o suglasnosti roditelja i privolu – obrasce možete preuzeti u prostorijama Društva ili na web stranici.

Više..

14.6.2019.
Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi

I ove godine 14. lipnja diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Tema je ovogodišnje kampanje redovito darivanje krvi i opći pristup sigurnoj transfuziji krvi, kao važnoj komponenti postizanja cilja opće zdravstvene pokrivenosti.

Pod sloganom „Sigurna krv za sve“ želi se podići svijest o jedinstvenoj potrebi za sigurnom krvlju i ključnoj ulozi koje dobrovoljno davanje krvi igra u pružanju zdravstvene skrbi.

Ovogodišnjom temom želi se potaknuti što veći broj ljudi da postanu dobrovoljni davatelji krvi te da se redovito se odazivaju akcijama davanja krvi koje su ključne za izgradnju održivih i dostatnih nacionalnih zaliha krvi.
 
Kako pokazuju statistike, samo oko 60 posto zemalja iskazane potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima podmiruje donacijama dobrovoljnih davatelja krvi. Kod ostalih je to još uvijek veliki problem i često se moraju oslanjati na rodbinsko i plaćeno davalaštvo krvi.
 
Hrvatska je među spomenutih 60 posto zemalja koje sve potrebe zdravstva za krvlju i krvnim pripravcima podmiruju vlastitim donacijama dobrovoljnih davatelja krvi, a sve dobivene doze sigurne su i kvalitetne.
 
Tijekom 2018. godine u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa (HCK) prikupljeno je 156 574 doza krvi, a zajedno s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu 195 641 doza.
 
U razdoblju od siječnja do svibnja 2018. godine u organizaciji HCK prikupljeno je 65 721 doza, a u istom razdoblju ove godine oko dvije tisuće više, točnije 67 655 doza. Važno je naglasiti da je jako dobar bio odaziv maturanata na akcijama u srednjim školama što je optimističan podatak jer stanovništvo stari, populacija davatelja sve je starija i treba je obnavljati dozama mladih davatelja.

Zbog svega navedenoga ovogodišnjom temom Svjetskog dana darivatelja krvi želi se uputiti poziv na akciju svim vladama, nacionalnim zdravstvenim tijelima i nacionalnim transfuzijskim službama da osiguraju adekvatne resurse i uvedu sustav i infrastrukturu za povećanje prikupljanja doza krvi od dobrovoljnih, redovitih, neplaćenih darivatelja krvi.
 
Hrvatski Crveni križ svim dobrovoljnim davateljima krvi upućuje iskrene čestitke u povodu Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljuje na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi!

Preuzeto sa www.hck.hr

Više..

14.6.2019.
Održane radionce "Kodovi sigurnosti na vodi"

Održane radionce "Kodovi sigurnosti na vodi"

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin održalo je 10 radionica "Kodovi sigurnosti na vodi". Sudjelovalo je 157 učenika trećih razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin (matična i područne). Radionice su se provodile s ciljem da se djecu upozna s opasnostima i pravilima ponašanja u vodi i uz vodu, te da im se približi rad Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa.

Više..

27.5.2019.
Korisnici Dnevnog boravka za starije osobe Pazin sudjelovali na 7. Festivalu sportske rekreacije

Korisnici Dnevnog boravka za starije osobe Pazin sudjelovali na 7. Festivalu sportske rekreacije

24. svibnja 2019. Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Pazin organiziralo je 7. Festival sportske rekreacije „Sport i glazba“. sudjelovalo je više od sedamdeset članova Društva osoba s tjelesnim invaliditetom iz Pazina, Buzeta, Labina i Rijeke, korisnike Dnevnog boravka za starije osobe Pazin, Poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama Pazin,  te korisnike Doma za odrasle osobe Motovun. 

Festival se organizira s ciljem da se osobe s invaliditetom, s različitim stupnjem i vrstom invaliditeta uključuju u sportsko-rekreacijske aktivnosti, da se bolje upoznaju i druže, razmjene svoja životna iskustva, da kroz rekreaciju budu što zdraviji i pokretniji, da se podigne kvaliteta njihova života te da se uspješno integriraju  u sportski i društveni život zajednice u kojoj žive.

Sudionici su se natjecali u ovim disciplinama: rušenju čunjeva (visećoj kuglani), gađanju kolutova, bacanju lopte u koš, te pikadu. Najspretnijim sudionicima iz svake discipline podijeljene su medalje za osvojena prva tri mjesta.

Nakon službenog natjecanja uslijedio je zajednički ručak uz druženje i svirku Domskog banda iz Motovuna.

Više..


22.5.2019.
Provedba radionica "Kodovi sigurnosti na vodi"

Provedba radionica "Kodovi sigurnosti na vodi"

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin provodi radionice "Kodovi sigurnosti na vodi" u svim trećim razredima Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin (matična i područne). Radionice se provode s ciljem da se djecu upozna s opasnostima i pravilima ponašanja u vodi i uz vodu, te da im se približi rad Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Hrvatskog Crvenog križa.


Više..

Kalendar događanja

Kolovoz
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/624-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<