HRVATSKI CRVENI KRIŽ - GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA PAZIN
1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti

17.11.2020.
Upute za pravilno odlaganje zaštitne opreme

Upute za pravilno odlaganje zaštitne opreme

Tijekom epidemije koronavirusa zaštitna oprema postala je dio svakodnevnice za ljude diljem svijeta.
 
Zaštitna oprema podrazumijeva različite vrste zaštitnih maski za lice, gumene rukavice i dezinfekcijska sredstva. Zaštitnu opremu po uporabi potrebno je pravilno odložiti u odgovarajuće spremnike za otpad.

Zaštitne maske za lice

Iskorištene zaštitne maske, bilo da je riječ o medicinskim maskama, maskama s filterom ili pamučnim maskama, koje se više ne mogu koristiti treba prije odlaganja spremiti u plastičnu vrećicu, zatvoriti odnosno zavezati vrećicu, a potom odložiti u spremnik za miješani otpad.
 
Iskorištene zaštitne maske ne smiju se odlagati bez odgovarajuće plastične zaštite kao ni u spremnike za korisni otpad poput bio ili papirnog otpada.
 

Zaštita za ruke

Zaštitne gumene ili lateks rukavice namijenjene su jednokratnoj uporabi. Jednom korištene zaštitne rukavice odlažu se u plastičnu vrećicu koju treba zatvoriti i tako odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.
 

Dezinfekcijska sredstva

Dezinfekcijska sredstva za prostor i ruke djeluju kao zaštita od bakterija, virusa i gljivica prema uputama proizvođača. Najčešće se pohranjuju u plastičnu ambalažu pri čemu je praznu plastičnu ambalažu potrebno isprati vodom i tek potom odložiti u vrećice za plastičnu ambalažu i metal ili u žute spremnike.
 
Ako je ambalaža dezinfekcijskog sredstva za prostor označena nekom od oznaka štetnosti, potrebno ju je odložiti u reciklažnom dvorištu.

U priloženoj infografici pronađite upute kako čuvati zdravlje i okoliš!
 Preuzeto sa www.hck.hr

Više..

23.10.2020.
Održan prijem za višestruke dobrovoljne davatelje krvi

Održan prijem za višestruke dobrovoljne davatelje krvi

U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi koji se obilježava 25. listopada, danas su Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, Grad Pazin i Općine Cerovlje, Motovun i Žminj zajednički  organizirali i održali prijem za dobrovoljne davatelje krvi. Prijem je održan u dvorani Istra Spomen doma u Pazinu.

Dobrovoljnim davateljima krvi obratili su se gradonačelnik Grada Pazina, Renato Krulčić, potpredsjednica Gradskog društva Crvenog križa Pazin, Nataša Putinja, načelnik Općine Motovun, Tomislav Pahović i načelnik Općine Žminj, Željko Plavčić. Čestitali su im Dan dobrovoljnih davatelja krvi i zahvalili im se na njihovoj plemenitosti, humanosti i solidarnosti. Zahvalili su im i u ime onih kojima je njihova krv pomogla u ozdravljenju ili im spasila život.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin  potom je rekla nekoliko podataka o darivanju krvi u ovoj godini za razdoblje od 01. siječnja  do 03. listopada 2020.g. U tom razdoblju je u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka  organizirano 10 akcija dobrovoljnog davanja krvi, ukupno su se odazvala  673 dobrovoljna davatelja krvi; 49 ih je odbijeno zbog zdravstvenih razloga; prikupljene su 624 doze krvi; 32 osobe su prvi put darovale krv.

Rekla je da Gradsko društvo Crvenog križa Pazin ove godine ima 62 dobrovoljna davatelja krvi jubilarca, a da ih je na prijem pozvano 14 i to za 35, 50, 75, 100 i 125 puta darovanu krv. Jedanaest davatelja krvi jubilaraca je s područja Grada Pazina, te po jedan davatelj krvi iz Općina Cerovlje, Motovun i Žminj.

Dodijeljena su im priznanja i pokloni.

Dobrovoljni davatelji krvi s višestrukim brojem davanja krvi:  

Red. Br.

Prezime

Ime

Broj darivanja krvi

1.

KABLAR

ZORAN

125

2.

RIMANIĆ

MLADEN

125

3.

MALIŠA

DINKO

100

4.

VALENTA

TULIO

100

5.

ERJAVEC

SLAVKO

75

6.

IVANČIĆ

SANDI

75

7.

PARIS

ALOJZ

75

8.

BEĆIROVIĆ

ŠABAN

50

9.

DRNDIĆ

DARKO

50

10.

GABRIJELIĆ

DARIO

50

11.

GREGOROVIĆ

DORIANO

50

12.

PUTINJA

VILIM

50

13.

SLOKOVIĆ

DEAN

50

14.

FABIJAN

LUCIJA

35

 

Čestitamo Dan dobrovoljnih davatelja krvi svim dobrovoljnim davateljima krvi! Hvala Vam!!!

Galerija

Više..


16.10.2020.
Edukacija voditelja Nordijskog hodanja u sklopu projekta DCKIŽ “Korak za srce“

Edukacija voditelja Nordijskog hodanja u sklopu projekta DCKIŽ “Korak za srce“

Društvo Crvenog križa Istarske županije je prošle godine započelo s aktivnošću Nordijskog hodanja  u sklopu projekta  „Korak za srce“.  Kako je jedan od javnozdravstvenih prioriteta u Istarskoj županiji upravo „Prevencija i rehabilitacija kardiovaskularnih bolesti “ odlučili su i u ovoj godini nastaviti s tom aktivnošću. Aktivnost je lijepo prihvaćena na terenu pa su  u dogovoru s Istarskim domovima zdravlja odlučili u 2021. godini proširiti Nordijsko hodanje na područje cijele županije. Stoga je u subotu 10. listopada 2020.g., u organizaciji Društva Crenog križa Istarske županije, trenerica Kristina Jurić održala prvi dio edukacije voditelja Nordijskog hodanja. Edukaciji je prisustvovalo 10 polaznika iz GDCK Buzet, Labin, Pazin i Pula. Nakon odrađenog uvodnog predavanja i treninga na terenu polaznici edukacije će nastaviti edukaciju kroz praktični dio gdje će raditi s grupama koje hodaju na području naše županije. Cilj je proširiti ovu važnu aktivnost na što više korisnika u našoj zajednici jer je dokazano da ima izrazito pozitivne učinke na lokomotorni, kardiovaskularni te respiratorni sustav.


Tekst i slika preuzeti s www.hck-istra.hr

 

Više..

14.10.2020.
Učenici Pazinskog kolegija razveselili korisnike Dnevnog boravka za starije osobe Pazin

Učenici Pazinskog kolegija razveselili korisnike Dnevnog boravka za starije osobe Pazin

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba, djelatnici i učenici Pazinskog kolegija nisu bili u mogućnosti ugostiti korisnike Dnevnog boravka za starije osobe Pazin, što su činili prethodnih godina, zbog epidemije koronavirusa. Stoga su izdvojili svoje vrijeme za pisanje pisama i izradu narukvica prijateljstva za njih. U sklopu projekta Kolegij - prijatelj zajednice vesela pisma i narukvice prijateljstva stigle su u ruke naših korisnika. Korisnike su pisma iznenadila i uljepšala im dan.

Galerija

Više..

8.10.2020.
Edukacija edukatora na temu "Prevencija trgovanja ljudima"

Edukacija edukatora na temu "Prevencija trgovanja ljudima"

U subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna 2020.g. u prostorima Društva Crvenog križa Istarske županije održana je edukacija za edukatore na temu „Prevencija trgovanja ljudima“. Na edukaciji je prisustvovalo 13 osoba iz svih GDCK. Tema trgovanja ljudima svakim danom se sve više spominje i prepoznaje u našem društvu. Trgovanje ljudima predstavlja ozbiljan zločin i tešku povredu ljudskih prava. Nažalost, diljem svijeta žene, muškarci i djeca kupuju se, prodaju i izrabljuju sve s ciljem stjecanja dobiti. Radionica ima za cilj osvijestiti našu zajednicu da se bez obzira gdje živimo, bilo to u malim mjestima ili velikim gradovima svakome od nas to može dogoditi. Zato su prevencija i znanje najbolji način u borbi protiv ove teške teme. Edukacija je održana kao uvod u Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima koji se obilježava 18. listopada. Trenerice na radionici bile su Dajana Medić i Valentina Filajdić.

Preuzeto sa www.hck-istra.hr

Više..

8.10.2020.
ZAVRŠENA OBUKA ZA OSNOVNU JEDINICU INTERVENTNOG TIMA HCK

ZAVRŠENA OBUKA ZA OSNOVNU JEDINICU INTERVENTNOG TIMA HCK

U organizaciji DCKIŽ održana je Obuka za osnovnu jedinicu interventnog tima HCK. Nakon uspješno odrađenog dvodnevnog teorijskog dijela treninga ovaj vikend 13 volontera iz GDCK Labin i Pazin odradili su i praktični dio treninga uz pomoć instruktora HCK s područja IŽ. Tečaj je prošao u radnoj atmosferi s puno primjera iz prakse. Vatrogasci iz JVP Labin pružili su logističku potporu.


Preuzeto sa www.hck-istra.hr

 Galerija

Više..

8.10.2020.
SOLIDARNOST NA DJELU 2020.

SOLIDARNOST NA DJELU 2020.

Danas se provodi 48. akcija "Solidarnost na djelu 2020" kao zajednička akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa. Akcija se provodi pod sloganom "Ne dvoji, za drugog izdvoji".
Gradsko društvo Crvenog križa Pazin akciju će provesti u suradnji sa školama, te će danas od 10.00 do 12.00 sati djelatnici i volonteri biti na Trgu slobode u Pazinu.
U akciji će se prikupljati novac. Građanima će za donirani novac biti uručen novčani bon. Bon će imati oznaku vrijednosti od jedne ili pet kuna, pripadajući broj, te pečat Gradskog društva Crvenog križa Pazin.
Darovani novac namijeniti će se za nabavu artikala za pripremu paketa povodom novogodišnjih blagdana koji će se podijeliti osobama u potrebi.

Više..

1.10.2020.
Međunarodni dan starijih osoba i Dekada zdravog starenja 2020 - 2030

Međunarodni dan starijih osoba i Dekada zdravog starenja 2020 - 2030

Glavna skupština Ujedinjenih naroda donijela je 14. prosinca 1990. godine Odluku (45/106) prema kojoj se 1. listopada obilježava Međunarodni dan starijih osoba, s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi. Starost nije bolest, već je starost životno razdoblje povezano s dobi iznad 65 godina. Starenje počinje od začeća i traje do smrti kao prirodan, ireverzibilan proces koji stalno napreduje. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana starijih osoba povezana je s oboljenjem COVID-19 i osobama starije dobi.

Demografsko starenje

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu živi približno jedna milijarda ljudi u dobi iznad 60 godina, a daljnja predviđanja ukazuju na porast broja osoba starije dobi (iznad 65 godina) i do dvije milijarde do 2050. godine. Udio osoba starije dobi u svijetu sve je veći pa postaje globalni trend zbog kojeg se sve više mijenjaju društveni i ekonomski odnosi.
 
Starenje populacije u 21. stoljeću postaje javnozdravstveni prioritet jer je starijim osobama potrebno omogućiti što duži životni vijek u dobrom zdravlju. Funkcionalno sposobna i zdrava osoba starije dobi može biti koristan član zajednice i potencijal za prijenos umijeća, vještina i radnog iskustva na mlađu dob.
 
Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u Republici Hrvatskoj živi 758.633 starijih osoba (17,7 posto) od 65 i više godina. Prosječna dob stanovnika su 42 godine pa Republika Hrvatska spada u jednu od najstarijih nacija Europe. Sve se više nameće pitanje novih modela zdravstvene zaštite i skrbi o starijim osobama, a ulaganje u zdravo starenje postaje neizbježno zbog održivosti mirovinskog sustava.

Dekada zdravog starenja, 2020-2030

 
Na 73. Skupštini Svjetske zdravstvene organizacije održanoj 3. kolovoza 2020. godine, proglašena je „Dekada zdravog starenja 2020-2030“, kao poziv svim državama svijeta o značaju desetogodišnjeg razdoblja za poduzimanje zajedničkih akcija zbog unapređenja života starijih ljudi, njihovih obitelji i zajednica u kojima žive. Konkretne akcije određene su prioritetima o zdravom starenju, kako bi se ukazalo na njihovu važnost jer je potrebno: povezati sve ljude svijeta izgradnjom zajedničke platforme za inovacije; planirati akcije koje kreiraju nove politike za duži život; prikupljati globalne podatke i promicati istraživanja o potrebama starijih osoba; organizirati dugotrajnu zdravstvenu i socijalnu skrb prema potrebama starijih osoba; osigurati ljudske resurse za provođenje integrirane skrbi za starije osobe; pokrenuti globalnu kampanju protiv „dobizma“ i promjene razmišljanja i djelovanja o godinama i starenju; podržati ekonomska ulaganja i bolje razumijevanje zdravog starenja; razvijati globalnu mrežu prijateljskih gradova o zdravom starenju.

Zdravo starenje i COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija definira „zdravo starenje“ kao proces održavanja zdravlja i funkcionalne sposobnosti, koji omogućava blagostanje u starijoj dobi i u sredini koja podržava njihovo samostalno socijalno uključivanje, dostojanstveno, bez predrasuda i diskriminacije. Osnove za zdravo starenje postavljaju se u mlađoj životnoj dobi pozitivnim zdravstvenim ponašanjem. Najčešće zdravstvene poteškoće koje se javljaju u starijoj dobi vezane su uz kronične nezarazne bolesti (visoki krvni tlak, dijabetes, ozljede i dr.), uz prateće promjene koje zahvaćaju i druge organe (vid ili sluh).
 
Pojavom oboljenja COVID-19 u 2020. godini starije osobe trebaju biti posebno zaštićene od širenja zaraze koronavirusom poštujući preporučene epidemiološke mjere (izbjegavati javna okupljanja, održavati socijalne kontakte telefonom, održavati fizičku udaljenost od jednog metra u kontaktu sa članovima obitelji ili drugim bliskom osobama, održavati higijenu doma, osobnu higijenu, a posebno higijenu ruku).
 
Svjetska zdravstvena organizacija posebno ističe važnost odnosa prema starenju i osobama starije dobi jer se izraz „dobizam“ (engl. Ageism) razvio s negativnim značenjem. Vizija Europske politike za dobrobit i zdravlje 2020. godine temelji se na razvoju društvenih i ekonomskih promjena izgradnjom prijateljske okoline (engl. Age-friendly) u kojoj je starenje „prilika“, a nije „teret“ za društvo. Svaka osoba bi trebala imati priliku živjeti zdrav i dug život, što ovisi o više čimbenika (individualni, socijalni, okolišni i dr.) i njihovoj interakciji.

Uloga IFRC i Hrvatskog Crvenog križa

 
Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) poziva nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na smanjivanje svih oblika „dobizma“ i na razvoj međugeneracijske solidarnosti te stvaranje pozitivnog stava o starenju. Početkom 2019. godine u IFRC je osnovana savjetodavna radna skupina „Zdravo starenje“ (eng. Healthy Ageing Advisory Group), čiji je član i Hrvatski Crveni križ, a s ciljem osnaživanja postojećih i razvoja novih programa za starije osobe u radu nacionalnih društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
 
Hrvatski Crveni križ i društva Crvenog križa provode različite programe (Pomoć u kući, Dostava obroka, Dnevni boravak) za starije osobe. Zbog prevencije širenja koronavirusa aktivnosti se odvijaju u skladu sa zaštitnim mjerama za očuvanje zdravlja starijih osoba.
 
Iz Hrvatskog Crvenog križa je tijekom epidemije COVID-19 pružena humanitarna pomoć za 21.431 stariju osobu (paketi hrane i higijenskih potrepština, dostava namirnica, lijekova i dr.).
 
Izvori:

https://www.who.int/initiatives/decade-of-healthy-ageing
 
https://www.un.org/en/observances/older-persons-day


Preuzeto sa www.hck.hr

Više..

1.10.2020.
Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin je danas, u suradnji s Gradom Pazinom, obilježilo Međunarodni dan starijih osoba u dvorani Istra u Spomen domu.

Sudjelovali su gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, pročelnica Upravnog odjela za samoupravu, upravu i društvene djelatnosti Grada Pazina, Nevija Srdoč te ostali djelatnici Grada Pazina, predsjednica Sindikata umirovljenika - Podružnica Pazin - Mirjana Monas, predsjednik Udruge umirovljenika Pazinštine – Damir Črnja, članovi radnog tima za izgradnju Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin, djelatnici GDCK Pazin, predstavnici medija i korisnici Dnevnog boravka za starije osobe Pazin.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin je pozdravila sve prisutne, a najljepši pozdrav uputila je svim starijim osobama, a posebno  korisnicima Dnevnog boravka za starije osobe Pazin i korisnicima kojima se pruža socijalna usluga pomoć u kući u čast kojih je organizirano ovo druženje. Čestitala je Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava od 1990.g. odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda s ciljem unaprjeđenja i očuvanja zdravlja, funkcionalne sposobnosti i kvalitete života starijih osoba, te podrazumijeva aktivno sudjelovanje i sigurnost starijih osoba u zajednici u kojoj žive.

Predstavila je programe koje GDCK Pazin provodi s ciljem poboljšanja kvalitete života starijih osoba: pružanje socijalne usluge pomoć u kući i Dnevni boravak za starije osobe Pazin. Naglasila je da bez podrške Jedinica lokalne samouprave i  bez više različitih izvora financiranja (JLS, Istarska županija, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike GDCK Pazin ne bi bilo u mogućnosti provoditi navedene programe.

Rekla je da je GDCK Pazin u  listopadu prošle godine  prijavilo projekt SOS – SKRB O STARIJIMA koji je dio većeg projekta kojeg Grad Pazin planira već duže vrijeme, a to je izgradnja Doma za starije osobe i  Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin.  Projekt je prijavljen na poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u partnerstvu s Gradom Pazinom i Centrom za socijalnu skrb Pazin. Prije nekoliko dana dobivena je obavijest da je projekt prošao 2. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava koja obuhvaća administrativnu provjeru, provjeru prihvatljivosti prijavitelja i partnera, projekta i aktivnosti, troškova, ocjenu kvalitete, te je upućen u 3. fazu – donošenje Odluke o financiranju.

Gradonačelnik Grada Pazin je zatim održao prezentaciju izgradnje Doma za starije osobe i  Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin. Rekao je što je do sada učinjeno, te što slijedi. U 2020. dobivena je građevinska dozvola i u tijeku je priprema javne nabave za izgradnju i početak gradnje 1. faze. U 2021. godini slijedi nastavak gradnje. U 2022. godini planira se nastavak gradnje, opremanje, osnivanje ustanove i tehnički pregled, dobivanje uporabne dozvole. U 2023. godini očekuje se početak rada Doma za starije osobe i Centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga (pomoć u kući i poludnevni boravak za starije osobe). Predstavio je izgradnju građevine u dvije faze, funkcionalnu organizaciju prostora glavne zgrade, kapacitet doma, troškove izgradnje i opremanja, te način financiranja izgradnje i opremanja, projekt „SOS – SKRB O STARIJIMA“. Sudionici su imali priliku vidjeti kako će izgledati građevina izvana i iznutra. Čestitao je Međunarodni dan starijih osoba.

Nazočnima su se obratili i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pazin, te predsjednici udruga umirovljenika.


https://www.pazin.hr/u-znaku-inkluzivne-skrbi-i-skorog-pocetka-izgradnje-doma-za-starije-obiljezen-medunarodni-dan-starijih-osoba/ 

Više..

Kalendar događanja

Prosinac
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/623-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<