HRVATSKI CRVENI KRIŽ - GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA PAZIN
1
2
3
4
5
6
7
8

Sve novosti

16.10.2019.
Apel darivateljima krvi

Apel darivateljima krvi


Crveni križ Rijeka i Klinički bolnički centar Rijeka pozivaju građane, davatelje krvi i one koji će to postati, da zbog nedostatnih zaliha daruju krv na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu.Poziv se prvenstveno odnosi na krvne grupe


A pozitivna (A+) i B pozitivna (B+)

Davatelji ostalih krvnih grupa također su dobrodošli.

 

U Zavod se na darivanje krvi može doći danas i u četvrtak od 8 do 19 sati i u petak od 8 do 15 sati.


Krv se može darovati sutra, 17.10.2019.g. od 9.00 do 17.00 sati i na Odjelu za transfuziologiju OB Pula.

Više..

10.10.2019.
Akcija "Solidarnost na djelu 2019."

Akcija "Solidarnost na djelu 2019."

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin provodi 47. sabirnu akciju "Solidarnost na djelu 2019." kao zajedničku akciju svih društava Hrvatskog Crvenog križa. Ovogodišnja akcija provodi se pod motom «Ne dvoji! Za drugog izdvoji!“.

 Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Pazin će u četvrtak, 10.10.2019.g. od 10.30 do 12 sati na Trgu slobode u Pazinu prikupljati dobrovoljne novčane priloge. Novčani prilozi prikupljati će se i u suradnji sa školama na području grada Pazina i općina: Cerovlje, Gračišće, Karojba,  Lupoglav, Motovun, Sv. Petar u Šumi i Tinjan. Građanima će za donirani novac biti uručen novčani bon. Bon će imati oznaku vrijednosti od jedne ili pet kuna, pripadajući broj, te pečat Gradskog društva Crvenog križa Pazin. Darovani novac namijeniti će se za nabavu artikala za pripremu paketa povodom novogodišnjih blagdana koji će se podijeliti osobama u potrebi. 

Osim dobrovoljnih novčanih priloga, u akciji će se prikupljati hrana i  higijenske potrepštine. Hranu i higijenske potrepštine može se donijeti u četvrtak, 10.10.2019.g. u prostorije Gradskog društva Crvenog križa Pazin od 8.00 do 16.00 sati i to: brašno, ulje, čaj, riža, šećer,  kuhinjska sol, tjestenina, juha u vrećici, riblja konzerva, mesna konzerva, marmelada, suhi keksi, higijenske potrepštine. Prikupljeni artikli biti će donirani osobama u potrebi.

Više..


1.10.2019.
Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Danas, 01. listopada 2019.g.  u Dnevnom boravku za starije osobe Pazin obilježen je Međunarodni dan starijih osoba.

Sudjelovali su korisnici Dnevnog boravka za starije osobe Pazin, korisnici kojima se pruža socijalna usluga pomoć u kući, zamjenik gradonačelnika Grada Pazina Veljko Brajković sa suradnicama, djelatnice Centra za socijalnu skrb Pazin, predstavnici udruga umirovljenika Pazinštine, članovi Društva tjelesnih invalida Pazin te djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Pazin.

Prisutnima su se obratili zamjenik gradonačelnika Grada Pazina Veljko Brajković i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin prigodnim riječima uz čestitku povodom Međunarodnog dana starijih osoba.

Nakon službenog dijela programa uslijedila je zajednička tjelovježba, a nakon toga druženje.


https://www.pazin.hr/obiljezen-medunarodni-dan-starijih-osoba-2/

Više..

19.9.2019.
Sigurno u školu s HAK-om 2019. i predstavljanje udruga

Sigurno u školu s HAK-om 2019. i predstavljanje udruga

Volonteri i djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Pazin sudjelovali su danas u prometno-preventinoj i edukativnoj akciji "Sigurno u školu s HAK-om 2019." održanoj na Trgu slobode u Pazinu i na predstavljanju udruga učenicima 1. razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin u prostorijama Gradsko školske sportske dvorane Pazin.

Više..

13.9.2019.
Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježava se 14. rujna 2019.g. s ciljem promicanja znanja i vještina prve pomoći za širu javnost. Posjedovanje vještina  prve pomoći osnažuje pojedinca za poduzimanje brzih mjera za smanjenje ili stabilizaciju ozbiljnih ozljeda te za poboljšanje šansi za preživljavanje ozlijeđenih ili naglo oboljelih osoba.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na Prvu pomoć i marginalizirane osobe. Moto koji se veže uz temu je „Ukazivanje na marginalizirane osobe kroz prvu pomoć“. Marginalizirane osobe su pojedinci ili grupe koje su često isključene iz svakodnevnih aktivnosti, događaja, poslova ili druženja.

Na Svjetski dan prve pomoći, želi se skrenuti pozornost na marginalizirane osobe, kojima je u nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći.

 

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin će u drugoj polovici rujna organizirati:

- predavanja o pružanju prve pomoći za starije osobe,

- tečaj za realističan prikaz ozljeda,

te vršiti prijave za besplatan tečaj prve pomoći za građane (prijave do 27.09.2019.g.: ckpazin@gmail.com, 052/623-405).

Osnovna škola Vladimira Nazora Pazin organizira predstavljanje Udruga za učenike 1. razreda u prostorijama Školsko – gradske sportske dvorane Pazin u četvrtak, 19.09.2019.g.. Gradsko društvo Crvenog križa Pazin će predstaviti svoje aktivnosti, a učenicima će se pokazati osnovne postupke prve pomoći uz realističan prikaz ozljeda.

Učenicima prvih razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin (matična i područne škole) tijekom rujna će biti podijeljena slikovnica  o Crvenom križu i reflektirajući privjesak.

Djelatnici i volonteri će se uključiti u prometno-edukativnu akciju „Sigurno u školu s HAK-om“.

Na nekoliko mjesta u gradu biti će podijeljen tekst povodom Svjetskog dana prve pomoći.

Više..

22.8.2019.
Kampiranje uz potok

Kampiranje uz potok

Djelatnica i volonter GDCK Pazin su 14.08.2019.g. održali radionicu "Kodovi sigurnosti na vodi" te prikazali osnovne postupke pružanja prve pomoći uz realističan prikaz ozljeda.

Radionici je prisustvovalo 29 sudionika od 5. do 8. razreda osnovne škole koji su boravili u Kampu Društva Naša djeca Pazin  - Kampiranje uz potok.

Zahvaljujemo se društvu Naša djeca Pazin na pozivu i suradnji.

Više..

12.7.2019.
Završena Škola plivanja 2019.g.

Završena Škola plivanja 2019.g.

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin organiziralo je Školu plivanja s ciljem da se zaštiti život i zdravlje djece kroz prevenciju nesreća vezanih uz vodu/more, smanji rizik od ozljeđivanja te utapanja djece tijekom boravka uz vodu i u vodi, usvoje i poboljšaju plivačke vještine korisnika, osvijesti i educira korisnike o opasnostima povezanim s vodom  i u vodi, te kodovima sigurnosti na vodi.

Kod korisnika se potiče razvoj pozitivnih osobina ličnosti, samopouzdanja, te razvija motoričke i funkcionalne sposobnosti, podiže razina osviještenosti o očuvanju okoliša uz vodu, razvija prijateljstvo i suradnja te širi znanje o Crvenom križu.

Škola plivanja se održava u Poreču od 2014.g., prije toga se održavala na potoku u Pazinu (od 2004.g.).

Ove godine Škola plivanja organizirala se od 1. do 12. srpnja za 40 učenika  1. i 2. razreda OŠ Vladimira Nazora Pazin (matična i područne). U provedbu je bilo uključeno 6 voditelja i nekoliko volontera te djelatnici Crvenog križa. Bilo je prijavljeno 77 djece. Prednost za upis imala su djeca neplivači i oni koji nisu sudjelovali u školi plivanja.

Prijevoz do Poreča i natrag bio je organiziran autobusom.

Organizirale su se i razne radionice i igre u vodi i izvan nje, te tematski dani.

Kako bi se prilagodilo samu obuku i način rada voditelji su proveli inicijalno ispitivanje korisnika, te finalno ispitivanje - koje će poslužiti za ocjenu uspješnosti projekta.

Društvo Naša djeca Pazin je svaki dan za sve sudionike osiguralo sendvič, vodu i voće.  

U listopadu ili studenom 2019.g.u dogovoru s vrtićem i školama u Pazinu organizirati će se seminar „Slučajni spasilac“ – namijenjen odgajateljima, učiteljima i profesorima koji s djecom provode aktivnosti vezane uz vodu (more/bazen). Na tečaju se uči pružanje prve pomoći i osnovne tehnike spašavanja iz vode. Tečaj traje 10 školskih sati.

Parteri u provođenju aktivnosti su: Društvo Naša djeca Pazin, Športsko rekreativni klub Vita i odgojno obrazovne ustanove u Pazinu.

Hrvatski Crveni križ je za provedbu Škole plivanja i seminara „Slučajni spasilac“ odobrio 43.880,00 kn u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“. Školu plivanja sufinancirali su roditelji u iznosu od 150,00 kn po djetetu.

Više..

1.7.2019.
Počela je Škola plivanja

Počela je Škola plivanja

Gradsko društvo Crvenog križa Pazin započelo je s provođenjem Škole plivanja u Poreču za učenike 1. i 2. razreda osnovne škole. Škola plivanja provodi se radnim danom od 01. do 12.07.2019.g. u vremenu od 8.00 do 13.00 sati. Školu plivanja financira Hrvatski Crveni križ - Služba spašavanja života na vodi i ekološe zaštite priobalja u sklopu projekta "Sigurnost na vodi", a sufinanciraju roditelji. Prijevoz je organiziran autobusom. Marendu osigurava Društvo „Naša djeca“ Pazin. Tijekom boravka na bazenu, plaži i moru o djeci će brine 6 voditelja, volonteri i/ili djelatnik GDCK Pazin. Škola plivanja će se provoditi na gradskoj plaži i u bazenu hotela Diamant.

Više..

24.6.2019.
Zaštita zdravlja od velikih vrućina

Zaštita zdravlja od velikih vrućina

ZAŠTITA ZDRAVLJA OD VELIKE VRUĆINE - PREPORUKE ZA JAVNOST, 2019.

 

Rashladite svoj dom

·         Rashladite prostor u kojem živite. Mjerite sobnu temperaturu zraka između 8.00 i 10.00 sati, u 13.00 sati i noćnu temperaturu zraka nakon 22.00 sata. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju, a ispod 24°C noću. To je posebno važno za djecu, starije osobe od 60 godina i za osobe koje imaju kronične zdravstvene probleme.

·         Koristite hladniji noćni zrak za rashlađivanje svog doma. Otvorite sve prozore ili dignite rolete tijekom noći i ranih jutarnjih sati kada je vanjska temperatura zraka niža.

·         Smanjite količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Danju zatvorite prozore i spustite rolete (ako ih imate), a posebno one koji su okrenuti prema suncu. Zatvorite sva umjetna svjetla i druge električne uređaje koji mogu dodatno zagrijavati prostor.

·         Stavite zaslone, draperije ili tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce.

·         Objesite mokre ručnike kako bi rashladili zrak u prostoriji, no nemojte zaboraviti kako se na taj način povećava vlažnost zraka.

·         Ako imate uređaj za rashlađivanje (air-conditioner) zatvorite vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno.

·         Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35˚C neće spriječiti mogućnost pojave bolesti vezane uz velike vrućine.

 

Klonite se vrućine

·         Sklonite se u najhladniju prostoriju Vašeg stana/ kuće, posebno noću.

·         Ako Vaš stan/ kuću ne možete održati hladnim, provedite od 2 do 3 sata dnevno u hladnijem prostoru (primjerice javna zgrada koja je rashlađena).

·         Izbjegavajte izlazak iz kuće/ stana u najtoplijem dijelu dana.

·         Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi, činite to u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima do 7 sati.

·         Potražite sjenu u hladu.

·         Ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu.

·         Redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Posebnu brigu posvetite novorođenčadi i maloj djeci. Za njih koristite zaštitne kreme s najvećim faktorom.

·         Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promjene vrijednosti UV indeksa.

 

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine

·         Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a posebno na  to upozorite djecu, trudnice, osobe starije dobi, srčane bolesnike i oboljele od šećerne bolesti.

·         Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u mokre ručnike, hlađenje mokrom spužvom, kupke za noge i sl.

·         Nosite laganu široku svjetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu na glavu i nosite sunčane zaštitne naočale.

·         Koristite laganu posteljinu, plahte, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline.

·         Važno je piti dovoljno tekućine. Pijte redovito vodu ili čaj te izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera.

·         Jedite češće manje obroke.


Pomozite drugima

·         Posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami. Osjetljivije osobe mogle bi zatrebati pomoć tijekom vrućih dana.

·         Razgovarajte o toplinskom valu s Vašom obitelji. S obzirom na svoje zdravstveno stanje i aktivnosti, svaki član obitelji treba znati koje mjere zaštite mora poduzeti.

·         Ako je netko koga Vi poznajete pod rizikom, pomozite mu da dobije savjet i podršku. Starije i oboljele osobe koje žive same treba redovito posjećivati (barem jednom dnevno).

·         Ako uzimaju lijekove, provjerite s njihovim liječnikom kakav utjecaj ti lijekovi mogu imati na termoregulaciju i ravnotežu tekućine u tijelu.

·         Položite tečaj prve pomoći kako bi naučili što poduzeti u slučaju toplinskog udara i ostalih hitnih stanja. Svatko mora znati kako reagirati.

 

Ako imate zdravstvene probleme

·         Držite lijekove na temperaturi ispod 25˚C ili u hladnjaku i pročitajte uputu o čuvanju i skladištenju lijeka u uputi o lijeku.

·         Tražite savjet liječnika ako imate neku kroničnu bolest ili uzimate više lijekova.

 

Ako se Vi ili drugi oko Vas osjećaju loše

·         Tražite pomoć ako imate vrtoglavicu, slabost, nemoć, tjeskobu ili ste izrazito žedni i imate jaku glavobolju. Što prije otiđite u hladniji prostor i mjerite tjelesnu temperaturu.

·         Popijte vodu, čaj ili prirodni voćni sok za nadoknadu tekućine.

·         Smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju. Ako imate bolne grčeve (najčešće u nogama, rukama ili trbuhu), koji se mogu javiti nakon provedenog rada ili vježbe po vrlo vrućem vremenu, pijte tekućinu koja sadrži elektrolite (natrij, kalij, kalcij, magnezij). U slučaju da grčevi traju duže od jednog sata potrebna Vam je medicinska pomoć.

·         Savjetujte se s liječnikom u slučaju drugih zdravstvenih tegoba ili ako opisane tegobe duže traju.

 

Ako neki član Vaše obitelji ili osoba kojoj pomažete ima vruću i suhu kožu ili delirij (nerazumno razgovaraju i nemirni su), grčeve i/ ili je bez svijesti, odmah pozovite liječnika/ hitnu medicinsku pomoć. Dok čekate na liječnika/ hitnu medicinsku pomoć, polegnite osobu u hladnu prostoriju, podignite joj noge u visinu iznad razine srca, odstranite joj odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem (hladni oblozi na vrat, pod pazuhe i na prepone ili špricanje kože vodom temperature 25–30˚C). Izmjerite osobi temperaturu tijela. Osobu hladite sve dok se tjelesne temperatura ne spusti ispod 38°C. Nemojte osobi davati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobu bez svijesti postavite u ležeći bočni položaj.


Cijelo vrijeme trajanja velike vrućine pridržavajte se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova!

 

Važni telefonski brojevi

·         Hitna medicinska služba -194

·         Jedinstveni europski broj za hitne službe - 112

Više..

Kalendar događanja

Listopad
1 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


Info i kontakt

Gradskog društva Crvenog križa Pazin

Adresa

Prolaz Ernesta Jelušića 2
52000 Pazin

Telefon/Fax

Telefax: 052/ 624-079
Telefon: 052/623-405
Ravnateljica: 091 5392549
Dnevni boravak/voditelj pomoći u kući: 052/624-039

Podaci o udruzi

Registarski broj: 18000316
RNO broj: 0010260
NKO broj: 8899 OIB: 35895756430
MB: 03159329
Žiro-račun: HR942402006-1100134118 (ERSTE BANKA)

Rješenjem Ureda državne uprave u IŽ Klasa: UP/I-550-01/16-01/11, Ur.broj: 2163-05-03-16-12 udruzi je odobreno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći sukladno čl. 2 Zakona o humanitarnoj pomoći(NN 102/15)

<